«ΠΛΕΥΣΙΣ»-Ναυπηγικη και Ναυσιπλοϊα των Ελληνων απο την αρχαιοτητα εως τους νεοτερους χρονουςσαββατο 1 οκτωβριου 2016-Κυριακη 28 Μαϊου 2017

Υπό την Αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

Από τις 10 Φεβρουαρίου 2017 η έκθεση εμπλουτίστηκε με μια νέα ενότητα, αφιερωμένη στις εκατοντάχρονες ερευνητικές προσπάθειες κατανόησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Μέσα από σπάνια, πρωτοεμφανιζόμενα εκθέματα, πρώιμα και σύγχρονα ομοιώματα του Μηχανισμού, επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες, παρουσιάζονται σημαντικοί σταθμοί της έρευνας του πιο σύνθετου μηχανισμού της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), με στόχο την ανάδειξη της εξελιγμένης επιστημονικής γνώσης των αρχαίων Ελλήνων, τις μαθηματικές και τεχνολογικές τους κατακτήσεις και κυρίως, το καινοτόμο πνεύμα τους.

Δείτε το βίντεο για τη νέα ενότητα με το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, εδώ
Δείτε το βίντεο της «Πλεύσης», εδώ

Η ιστορία της ελληνικής Πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων, μέσα από περίπου σαράντα χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα ελληνικών πλοίων (0,60 μ. έως 1,50 μ.), κατασκευασμένα με παραδοσιακό τρόπο και με γνήσια αυθεντικά υλικά, τα οποία απεικονίζουν πλεούμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Δημιουργός των εκθεμάτων είναι ο Μηχανολόγος-Μηχανικός M. Sc., Μικροναυπηγός Δημήτρης Μάρας, ο οποίος έχει εντρυφήσει στη μελέτη της ναυπηγικής ιστορίας του ελλαδικού χώρου, αλλά και στην κατασκευή μικρογραφικών ομοιωμάτων πλοίων.

Στην έκθεση συμμετέχει και η ζωγράφος-χαράκτρια Μαίρη Σχοινά, με επιλεγμένα έργα της από τις ενότητες «Αιγαιίς» (Αρχαίες Ελληνικές Γραφές), «Ωδές Αιγαίου» και «Ωδές Αιγαίου τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων», εμπνευσμένα από τη θάλασσα του Αιγαίου. Η αέναη κίνηση της θάλασσας σε διάλογο με τις αρχαίες ελληνικές γραφές και τους πανάρχαιους θησαυρούς των Αντικυθήρων συνεχίζουν τη γεμάτη δέος περιπέτεια της καλλιτέχνιδας με τη μυστηριακή Αιγαιίδα Θάλασσα, που άρχισε το 2001.

Επιπλέον, παρουσιάζονται όργανα ναυσιπλοΐας από το Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου, αλλά και πλούσιο εποπτικό υλικό, χάρτες, βιντεοπροβολές, σχεδιαστικές επεξηγηματικές αναπαραστάσεις του αρχαιολόγου Γιάννη Νάκα, δίγλωσσος κατάλογος και ειδική έκδοση με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, ενώ πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και ειδικές οργανωμένες επισκέψεις για σχολικές ομάδες, έτσι ώστε οι μαθητές να μυηθούν με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στην πλούσια ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στους επισκέπτες, την ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας, καθιστώντας τους κοινωνούς σε ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο και αναδεικνύοντας το διαχρονικό, στενό δεσμό των Ελλήνων με τη θάλασσα.


Δημιουργός εκθεμάτων 
Δημήτρης Μάρας, Μηχανολόγος-Μηχανικός M. Sc., Μικροναυπηγός

«Αιγαιίς», «Ωδές Αιγαίου», «Ωδές Αιγαίου τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων»
Μαίρη Σχοινά, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Α' Εργαστηρίου Χαρακτικής ΑΣΚΤ


Μουσειολογικός Σχεδιασμός-Επιμέλεια έκθεσης
Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΜΑ


«Πλεύσις»
Κατάλογος έκθεσης

128 σ., 28x24 εκ (Μαλακό εξώφυλλο), Έγχρωμος, δίγλωσσος (ελ/eng)
ISBN: 978-960-88876-9-5 | Copyright © 2016 Herakleidon Museum
€ 12,00 • Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6%.

Ένα πολυδιάστατο οδοιπορικό στην ελληνική ναυπηγική και ναυσιπλοΐα, από τα μονόξυλα της προϊστορικής αρχαιότητας έως τα ιστιοφόρα της Ελληνικής Επανάστασης και τα ατμόπλοια των αρχών του 20ού αιώνα, με εμπεριστατωμένα κείμενα και βιβλιογραφία, αλλά και μοναδικό φωτογραφικό υλικό από την έκθεση «Πλεύσις» (χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα πλοίων, χαρακτικά έργα τέχνης, όργανα ναυσιπλοΐας, χάρτες, κ.ά.).
Ξεφυλλίστε τον κατάλογο, εδώ

Δείτε όλα τα καλλιτεχνήματα και τις εκδόσεις της έκθεσης «Πλεύσις», που μπορείτε να βρείτε στα Πωλητήρια του μουσείου, ΕΔΩ.


Ευχαριστούμε θερμά: Το Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου, που συμμετέχει με το δανεισμό πέντε οργάνων ναυσιπλοΐας από τις συλλογές του˙ το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Ινστιτούτο Έρευνας της Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας «ΝΑΥΔΟΜΟΣ» για το δανεισμό οπτικοακουστικού υλικού˙ το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νομισματικό και Επιγραφικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, το Αρχαιολογικό Μουσείου Αταλάντης και το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου για την παραχώρηση φωτογραφιών επιλεγμένων αντικειμένων από τις συλλογές τους, οι οποίες πλαισιώνουν τα εκθέματα, ενδυναμώνοντας ως τεκμήρια της ιστορικής αφήγησης τη γραπτή πληροφορία των επιτοίχιων κειμένων˙ την κα Άννα Λόντου, δικαιούχο των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του Γ. Σεφέρη, για την παραχώρηση της άδειας χρήσης ενός δίστιχου από το «Μυθιστόρημα».


ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝΑπ. Παύλου 37, Θησείο

Διάρκεια
1 Οκτωβρίου 2016-28 Μαΐου 2017

Ωράριο λειτουργίας

Καθημερινά & Σαβ/κο 10:00-18:00
Πέμπτη 10:00-20:00

Γενική είσοδος: 6 €

Μειωμένο* εισιτήριο: 4 €
Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι, άνεργοι
* Με επίδειξη ταυτότητας

Είσοδος ελεύθερη*
Συνοδοί σχολικών & οργανωμένων ομάδων, παιδιά έως 12 ετών, μέλη ICOM, ΑμεΑ, στρατευμένοι
* Με επίδειξη ταυτότητας

Ενιαίο εισιτήριο (χωρίς χρονικό περιορισμό) και στην έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω»:
• 7 € (1 γονέας με  παιδιάή 1 ενήλικας)
• 12 € (2 γονείς με παιδιάή 2 ενήλικες)
* Έως 12 ετών

Γενικές ξεναγήσεις

Άτομα ανά ξενάγηση: έως 20 άτομα ● Διάρκεια: 50΄ ● Κόστος: 6 € κατ’ άτομο 
(μόνο με το εισιτήριο γενικής εισόδου
)
α) Ευρύ κοινό:
Κυριακή 12:00* 
β) Οργανωμένες ομάδες (Κατόπιν συνεννόησης):
Πέμπτη 18.00, Σάββατο 10:00
γ) για σχολικές επισκέψεις, κάντε κλικ εδώ
* Το θέμα των ξεναγήσεων του Μαρτίου 2017 είναι «Τα πλοία της Επανάστασης»


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Θεματικές ξεναγήσεις*
Διάρκεια: 60΄
Κόστος: 6 € κατ’ άτομο
(μόνο με το εισιτήριο γενικής εισόδου)
Για σχολικές ομάδες, κάντε κλικ εδώ
* Κατόπιν συνεννόησης 


Πληροφορίες

T: 211 01 26 486
E: museum@herakleidon-art.gr


Αργίες 

Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό:  1 & 6 Ιανουαρίου, 27 Φεβρουαρίου, 16 & 17 Απριλίου, 15 Αυγούστου, 25 & 26 Δεκεμβρίου 2017

υπο την αιγιδα


υποστηρικτες
χορηγοι επικοινωνιαςfacebook
Δείτε επίσης:
«Αρχαια κινεζικη επιστημη και τεχνολογια»Σεπτεμβριος 2017-Ιανουαριος 2018Η έκθεση του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κ.ά., μέσα από ποικίλα ομοιώματα εφευρέσεων.
περισσότερα...