ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
παρασκευη 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014-κυριακη 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων

Στην πρώτη της φάση και με τίτλο «Μεταμορφώσεις των Αθηνών. Φωτογραφικό Οδοιπορικό 1839-1950», η έκθεση αυτή εγκαινίασε τον Οκτώβριο του 2014 το νέο κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών επί της οδού Αποστόλου Παύλου 37 στο Θησείο.

Με αφορμή τα 180 χρόνια από την ανακήρυξή της Αθήνας σε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, η έκθεση προσέφερε μια μοναδική περιήγηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας και τους ανθρώπους της μέσα από το σπάνιο αρχειακό υλικό ιδιωτικών συλλογών, με την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χάρη Γιακουμή, περιλαμβάνοντας περισσότερες από 200 σπάνιες αυθεντικές φωτογραφίες, δύο υδατογραφίες, πανοραμικές απόψεις των Αθηνών σε μεγάλες εκτυπώσεις, παλιές φωτογραφικές μηχανές και ειδικά στερεοσκόπια εποχής με 100 στερεοσκοπικές φωτογραφικές πλάκες σε τρισδιάστατη μορφή. Επιπλέον, η έκθεση πλαισιώθηκε και από μια επιλογή σύγχρονων φωτογραφιών καθημερινών Αθηναίων της εποχής μας («Βλέμματα της πόλης»), με την επιμέλεια του δημοσιογράφου και μελετητή της Αθήνας, Νίκου Βατόπουλου.

Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία της, η έκθεση εμπλουτίστηκε με 120 νέες φωτογραφίες με επίκεντρο τον άνθρωπο και παρατάθηκε έως τον Ιούλιο του 2015, με τίτλο «Μεταμορφώσεις των Αθηνών: Άνθρωποι-Μνήμες-Μνημεία. Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1960».


Διαβάστε ακόμα...

...το Σημείωμα του επιμελητή της έκθεσης, Χάρη Γιακουμή, ΕΔΩ
...το Σημείωμα του δημοσιογράφου και μελετητή της Αθήνας, Νίκου Βατόπουλου, ΕΔΩ
...αλλά και μια επιλογή κειμένων από το βιβλίο του Edmond About, La Grèce contemporaine (1854), ΕΔΩ

Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις από τον Χάρη Γιακουμή, ενώ για τους επισκέπτες διατίθεντο τα βιβλία:
- Μεταμορφώσεις των Αθηνών. Φωτογραφικό οδοιπορικό από τον 19ο στον 20ό αιώνα (Χ. Γιακουμής-Τάσος Α. Ανδρέου, Εκδόσεις Kallimages, Παρίσι 2014), στα ελληνικά-αγγλικά, και
- Πρόσωπα των Αθηνών από τον 19ο στον 20ό αιώνα, 1855-1960, στα ελληνικά-γαλλικά, και με ένα DVD με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τους ανθρώπους μέσα στη φωτογραφία«, διάρκειας 41΄, με φωτογραφίες της έκθεσης (Β. Μαυροειδάκου-Χ. Γιακουμής, Εκδόσεις Kallimages, Παρίσι 2015)

Επίσης, στο Πωλητήριο οι επισκέπτες μπορούσαν να προμηθευτούν και επιλεγμένες αναπαραγωγές φωτογραφιών υψηλών προδιαγραφών (από εκτυπωτή EPSON Stylus Pro 3880), έτοιμες για πλαισίωση.


Επιμέλεια έκθεσης
Χάρης Γιακουμής, Ιστορικός Τέχνης

υπο την αιγιδα
>

χορηγοσ
χορηγοσ
επικοινωνιας
 

facebook