ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά
1 Αυγούστου 2015-8 Μαιου 2016

Υπό την αιγίδα του ΥπουργείουΠαιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

Η έκθεση παρουσίασε λειτουργικά ομοιώματα των σημαντικότερων εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων –από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος κι από τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων–, αλλά και μια φωτογραφική ενότητα όπου η φωτογράφος Ανθή Ξενάκη απαθανάτισε την τεχνολογία του 6ου π.Χ. αιώνα στα αρχαία εργαστήρια επεξεργασίας μεταλλεύματος του Λαυρίου.

Όλα τα εκθέματα προέρχονταν από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία και δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Στόχος της έκθεσης ήταν να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της  σύγχρονης τεχνολογίας μας. Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, που προωθεί διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας ως βάσης του δυτικού πολιτισμού.

Δείτε το βίντεο για την έκθεση «Οι Σημαντικότερες Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων» στο YouTube, ΕΔΩ

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν οι εξής ομιλίες (με ελεύθερη είσοδο) από τον επιμελητή της έκθεσης Κώστα Κοτσανά:
Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, 18:00
Άγνωστες πτυχές της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας
Οι Hi-Tech εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων.
Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, 18:00
Το «αυτοκίνητο» στην αρχαία Ελλάδα

Σχεδιασμός-Επιστημονική επιμέλεια

Κώστας Κοτσανάς, ιδρυτής Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας


Ευχαριστούμε το  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών για τις ψηφιακές φωτογραφίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του πήλινου γραπτού αναθηματικού πίνακα και του μαρμάρινου αναθηματικού ανάγλυφου που διέθεσαν από το Φωτογραφικό Αρχείο στο Μουσείο Ηρακλειδών, καθώς και για την πολύτιμη βοήθειά τους ειδικότερα τη διευθύντρια του μουσείου Δρ Μαρία Λαγογιάννη, τον προϊστάμενο του Τμήματος της Συλλογής Αγγείων, Μικροτεχνίας και Μεταλλοτεχνίας Δρ Γεώργιο Καββαδία και την αρχαιολόγο Δρ Μαρία Χιδίρογλου.
Κεντρικό κτίριο: Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο, Αθήνα,  Τ: 210 34 61 981, F: 210 34 58 225, Ε: info@herakleidon-art.gr 
Παράρτημα: Απ. Παύλου 37, 118 51 Θησείο, Αθήνα, T: 211 012 6486, E: annex@herakleidon-art.gr
 ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
 ΧΟΡΗΓΟΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
Χορηγόι επικοινωνιασ
               

       

facebook