ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΉ ΤΈΧΝΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΘΉΝΑ
παρασκευη 17 ιουνιου-κυριακη 18 σεπτεμβρίου 2016

Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση «Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα» πραγματοποιείταισε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής). Συγκεκριμένα, παρουσιαζονται περισσότερα από 70 έργα 8 καταξιωμένων εικαστικών που ζουν κι εργάζονται στην Αθήνα: Ζαχαρίας Αρβανίτης, Δέσποινα Κοταλακίδου, Kati Mahrt, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Άκης Πειρουνίδης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Florence Χρηστάκη.

 «Η έκθεση αποτελεί αφιέρωμα στη Χαρακτική, την αυθεντική μάνα της έντυπης τέχνης και τη μαγεία που τυλίγει αυτή η τόσο παλιά και πάντα νέα εικαστική έκφραση», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Μιχάλης Αρφαράς. «Στις αρχές του 21ού αιώνα, που η ηλεκτρονική εκτύπωση αντικατέστησε τις συμβατικές εκτυπωτικές τεχνικές, η Χαρακτική επέστρεψε, αμετάκλητα πλέον, στα εργαστήρια των καλλιτεχνών. Έτσι, η χαρακτική εικόνα γνώρισε μια αναγέννηση ως αυθεντική μορφή εικαστικής δημιουργίας. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τις χαρακτικές εκφραστικές μεθόδους και τεχνικές για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων τα οποία συχνά υπάρχουν σε ελάχιστο αριθμό αντιτύπων ή είναι μοναδικά».

Η έκθεση θα διαρκέσει τρεις μήνες (17/6-18/9/2016) και θα οργανωθούν ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις (διαλέξεις, εργαστήρια χαρακτικής και μεταξοτυπίας, κ.ά.), καθώς και ξεναγήσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, σε ημερομηνίες που θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του μουσείου (www.herakleidon-art.gr) και στο Facebook.

Σημείωμα του επιμελητή της έκθεσης, Μιχάλη Αρφαρά, διευθυντή Τομέα Χαρακτικής ΑΣΚΤ


Βιογραφικά σημειώματα
των 8 καλλιτεχνών


Δείτε το βίντεο για την έκθεση Χαρακτικής στο YouTube, ΕΔΩ

Ξεναγησεις Ιουνιου-Ιουλιου Πέμπτη 30/6, 16:30-17:30, Άκης Πειρουνίδης
Ο Άκης Πειρουνίδης σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησε το 1972. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Master of Arts στο Chelsea School of Art του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς Biennale και Triennale χαρακτικής. Το 1986 τιμήθηκε με το βραβείο Biennale Prize Norsk International Graphic. Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε πινακοθήκες της Αγγλίας, της Νορβηγίας και σε ιδιώτες. Το 1978-1995 ίδρυσε και λειτούργησε το Ανοιχτό Εργαστήριο Μεταξοτυπίας. Το 1984-1991 υπήρξε Ειδικός Επιστήμονας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής. Το 1994-2002 ίδρυσε και λειτούργησε το εργαστήριο προετοιμασίας υποψηφίων της ΑΣΚΤ. Το 2002 σχεδίασε, εξόπλισε και λειτούργησε ένα σύγχρονο εργαστήριο μεταξοτυπίας στον Τομέα Χαρακτικής της ΑΣΚΤ και δίδαξε ως Αναπληρωτής Καθηγητής.

Κυριακή 3/7, 16:00-17:00, Νίκος Σταυρακαντωνάκης

Ο Νίκος Σταυρακαντωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και ξυλογραφία στο Kyoto International Mokuhanga School. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, της οποίας και είναι πρόεδρος.

Πέμπτη 7/7 και 14/7, 16:30-17:30, Μιλτιάδης Πεταλάς
Ο Μιλτιάδης Πεταλάς γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Το 2003 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγήτρια τη Ρένα Παπασπύρου. Το 2011 αποφοίτησε από τον Τομέα Χαρακτικής της ΑΣΚΤ με καθηγητές τους Μιχάλη Αρφαρά και Γιάννη Γουρζή. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Το 2008 βραβεύτηκε στη 2η Διεθνή Triennale EXLIBRIS Λευκάδας και το 2009 του απονεμήθηκε έπαινος στη 13η Διεθνή Biennale Μικροχαρακτικής και EXLIBRIS του Μουσείου Ostrów Wielkopolski στην Πολωνία. Το 2010 διακρίθηκε στον 33ο International Ex-Libris Competition στη Κωνσταντινούπολη. Το 2011 τιμήθηκε με το 1ο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα «Δάσος» από τα ΕΛΤΑ Ελλάδας. Το 2011 συμμετείχε στην ART ATHINA. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Σάββατο 23/7, 11:00-12:00, Δέσποινα Κοταλακίδου

Η Δέσποινα Κοταλακίδου αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Μιχάλη Αρφαρά και Γιάννη Γουρζή. Ασχολείται με τη χαρακτική, τη ζωγραφική και την αγιογραφία (απόφοιτος της Σχολής Αγιογραφίας του Δήμου Νίκαιας). Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και στην Εθνική Πινακοθήκη.

Πέμπτη 28/7, 16:30-17:30, Florence Χρηστάκη & Άκης Πειρουνίδης
Η Florence Χρηστάκη γεννήθηκε το 1958 στο Παρίσι, όπου σπούδασε Κοινωνική Ψυχολογία και Γαλλική Φιλολογία. Μαθήτευσε στη χαρακτική με τον Pino Pandolfini και τη Δήμητρα Σιατερλή. Από το 2009 είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές. Θεωρεί την εγκατάστασή της στην Ελλάδα το 1990 μεγάλη ευκαιρία, αφού της επέτρεψε να βρει το δρόμο της.
σε συνεργασία με


με την υποστήριξη του


υποστηρικτές

 
χορηγοί επικοινωνίας

 
facebook