ΕΥΡΗΚΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝτεχνολογια πολεμου στην αρχαια ελλαδααπο 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Σε αυτή την ενότητα της ΕΥΡΗΚΑ που παρουσιάζεται στο κτήριο της οδού Αποστόλου Παύλου 37, το κοινό μπορεί να θαυμάσει εκθέματα και εικαστικές αναπαραστάσεις τεχνολογίας πολέμου από την προϊστορία ως τους ελληνιστικούς χρόνους. 

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε ώστε η ενότητα της πολεμικής τεχνολογίας, να αποκτήσει θεατρικότητα και αφηγηματική ροή, ώστε να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του επισκέπτη και να κεντρίζει την περιέργειά του.

Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στο ισχυρότερο και πληρέστερο πολεμικό πλοίο της Ελληνικής Αρχαιότητας, την τριήρη. Ο θεατής μπορεί να θαυμάσει τη διάταξη των κουπιών και το τρομερό έμβολο. Τα δυο αυτά στοιχεία κατέστησαν την τριήρη ναυτικό όπλο που κυριάρχησε στη Μεσόγειο για πολλές δεκαετίες. Σε άλλο χώρο, δίπλα σε ένα μεγάλου μεγέθους ομοίωμα τριήρους, αναπαρίσταται σχηματικά η ναυμαχία της Σαλαμίνας, η έκβαση της οποίας καθόρισε το μέλλον του δυτικού πολιτισμού. Τέλος, παρουσιάζονται οι χώροι φύλαξης και συντήρησης των πολύτιμων για την ασφάλεια των Αθηνών πλοίων, οι λεγόμενοι νεώσοικοι, στα φυσικά λιμάνια του Πειραιά, καθώς και τα σκευοφυλάκια, όπου φυλάσσονταν η αρματωσιά του πλοίου (κατάρτια, πανιά, σχοινιά, κουπιά). Η εικονογράφηση ανήκει εξ ολοκλήρου στον αρχαιολόγο - εικονογράφο Γιάννη Νάκα, ενώ το μοντέλο της τριήρους όπως και εκείνο της θαλάσσιας ελέπολης στον πάνω όροφο προέρχονται από τη συλλογή του Δημήτρη Μάρα

Στον δεύτερο όροφο, ο θεατής γνωρίζει τον οπλίτη και τον φορητό του οπλισμό. Από την ασπίδα του Αχιλλέα, την εντυπωσιακή και λαμπερή πανοπλία του Μυκηναίου άρχοντα, μέχρι το σπαθί, το δόρυ, το τόξο και από το μυθικό φλογοβόλο μέχρι τον τρομερό καταπέλτη και το πρώτο κανόνι της μυθολογίας των πολέμων, το ατμοτηλεβόλο. Σημαντικό χώρο καταλαμβάνουν οι περιτοιχίσεις πόλεων και τα οχυρωματικά έργα, όπως και ο επιθετικός ή αμυντικός πολιορκητικός εξοπλισμός, με σχεδιαστικές ή σε μορφή μακέτας αναπαραστάσεις τείχους και μηχανών. Η τελευταία αίθουσα είναι αφιερωμένη στις επικοινωνίες με αναφορές στις φρυκτωρίες και τον υδραυλικό τηλέγραφο. Ειδική παρουσίαση με διαδραστική αναπαράσταση γίνεται στην αποστολή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων με κινητά μέσα (σκυτάλη, δίσκος) και στην εκ του μακρόθεν επικοινωνία με τον οπτικό τηλέγραφο.Η εικονογράφηση και εδώ είναι έργο του Γιάννη Νάκα και η πανοπλία προέρχεται από τη συλλογή του Δημήτρη Κατσίκη. 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Αποστόλου Παύλου 37, Θησείο

Ωράριο λειτουργίας

Τετάρτη έως Κυριακή 10:00-18:00, τελευταία είσοδος στις 17:15


Σχολικές επισκέψεις και ξεναγήσεις, καθημερινά (Δευτέρα έως Κυριακή) κατόπιν συνεννόησης

 

Γενική είσοδος
7,00 € ενιαίο εισιτήριο και για τα δυο κτήρια

4,00 € εισιτήριο για ένα κτήριο της επιλογής του επισκέπτη (στο εισιτήριο κτηρίου δεν ισχύει μειωμένο)

Μειωμένο* εισιτήριο5,00 € 

για νέους 12-18 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους, συνταξιούχους, ανέργους

* Με επίδειξη ειδικής ταυτότητας

Οργανωμένες επισκέψεις*
-Σχολικές ομάδες: 
5,00 €/άτομο ή 3,00 €/άτομο για ένα μόνο κτήριο της επιλογής των επισκεπτών
-Ομάδες ενηλίκων άνω των 10 ατόμων: 
5,00 €/άτομο
-Ομάδες ενηλίκων άνω των 10 ατόμων με ξενάγηση: 
7,00 €/άτομο
*Κατόπιν συνεννόησης

Είσοδος ελεύθερη*
Συνοδοί σχολικών & οργανωμένων ομάδων, παιδιά έως 12 ετών, μέλη ICOM, ΑμεΑ, στρατευμένοι, δημοσιογράφοι
* Με επίδειξη ταυτότητας

Οικογενειακό εισιτήριο
-2 ενήλικες και 1 παιδί*: 
14,00 €
-2 ενήλικες και 2 παιδιά*: 
19,00 €
*Από 12-18 ετών

 

Πληροφορίες
Τ: 210 34 61 981 & 211 01 26 486 
Ε: info@herakleidon-art.gr museum@herakleidon-art.gr

 

Δείτε επίσης:
επιστημη, τεχνη και μαθηματικα: ΑΡΧΑΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017-ΙΟΥΝΙΟΣ 2018Με αφετηρία την έκθεση που θα παρουσιαστεί και στα δυο κτίρια του μουσείου, οι μαθητές όλων των τάξεων και σχολικών βαθμίδων θα κατανοήσουν βιωματικά την κινεζική αντίληψη για την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης σε σύγκριση με την αντίστοιχη ελληνική περισσότερα...