«ΕΥΡΗΚΑ. Επιστημη, τεχνη και τεχνολογια των αρχαιων Ελληνων»Οκτωβριος 2017-Μαρτιος 2018
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων/Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας, του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου

Η έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ», σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και με επιστημονικό σύμβουλο τον Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πρόεδρο της ΕΜΑΕΤ, Θεοδόση Π. Τάσιο, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο τις αντιπροσωπευτικότερες αρχαιοελληνικές τεχνολογικές κατακτήσεις σε τομείς όπως η ναυπηγική, η μηχανολογία, οι επικοινωνίες, η οικοδομική, οι τέχνες, κ.ά., μέσα από πρωτότυπα ομοιώματα και εποπτικό υλικό. Σημαντική θέση μεταξύ των εκθεμάτων θα έχει η λειτουργική ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, σε τριπλάσιο μέγεθος από το πραγματικό, από πλεξιγκλάς, μπρούντζο και αλουμίνιο, η οποία θα κατασκευαστεί ειδικά για το Μουσείο Ηρακλειδών, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την επιστημονική επίβλεψη των καθηγητών Δρ. Κυριάκου Ευσταθίου και Δρ. Γιάννη Σειραδάκη. Επιπλέον, στην έκθεση θα παρουσιαστούν και δυο αντίγραφα ιστορικών αρχαιοελληνικών ναυαγίων, ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου και του Δήμου Σάμου.

Η ανταλλαγή των δυο εκθέσεων γίνεται με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μέσω της αμοιβαίας γνωριμίας και ανάδειξης της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς τους και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων/Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου.

Η έκθεση και οι βασικές θεματικές ενότητες

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με την τεχνολογία, όπως καταγράφεται στη Μυθολογία και τα Ομηρικά Έπη. Ήδη στην προϊστορική εποχή, οι Μινωίτες έκτιζαν πολυώροφα σπίτια και οι Μυκηναίοι είχαν αναπτύξει, μεταξύ άλλων, μια γιγαντιαία τεχνολογία αποστράγγισης λιμνών. Τον 6ο αιώνα π.Χ., η ευνοϊκή επιρροή της επιστήμης πάνω στην έως τότε εμπειρική τεχνολογία έδωσε πλούσια αποτελέσματα, όπως η κατασκευή μεγάλης κλίμακας δημόσιων έργων (π.χ. σήραγγα του Ευπαλίνου) και η περαιτέρω ανάπτυξη της ναυπηγικής και της μεταλλουργίας. Η κορύφωση ήρθε κατά την Ελληνιστική περίοδο με πλήθος μηχανολογικών εφευρέσεων, όπως η δίχρονη αντλία, οι καταπέλτες, τα υδραυλικά ωρολόγια, η ύδραυλις, τα αυτόματα του Φίλωνος και του Ήρωνος, καθώς βεβαίως και ο πρώτος αναλογικός προσομοιωτής των ουρανίων κινήσεων, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Μεταλλευτική-Μεταλλουργία-Μεταλλοτεχνία
Τα μέταλλα ήταν το πολυτιμότερο από τα φυσικά υλικά. Ιδίως δε ο χαλκός (ο οποίος με τον κασσίτερο έδινε το «κρατέρωμα», τον μπρούντζο των αρχαίων), αλλά και τα πολύτιμα μέταλλα όπως ο άργυρος που παράγονταν στο Λαύριο απ’ το 3000 π.Χ. περίπου.

Οικοδομική

Απ’ τα πολυώροφα κτίρια στο Ακρωτήρι της Θήρας, μέχρι τους τολμηρούς θόλους των Μυκηναίων και τους περίλαμπρους ναούς της Κλασικής εποχής, η Οικοδομική Τεχνολογία ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη απ’ τους αρχαίους Έλληνες.

Τεχνικά έργα

Περιγράφονται πολύ μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα (π.χ. η αποξήρανση της Κωπαΐδας, 14ος αι. π.Χ.), τεράστιες σήραγγες (π.χ. το Ευπαλίνειον Όρυγμα) και η Δίολκος (το στεριανό πέρασμα των πλοίων κατά μήκους του Ισθμού της Κορίνθου).

Ναυπηγική
Η μυκηναϊκή πεντηκόντορος, η «Σάμαινα», η αθηναϊκή τριήρης και ο βυζαντινός δρόμων, είναι χαρακτηριστικοί τύποι μεγάλων πλοίων που κυριάρχησαν στη Μεσόγειο.

Πολεμική τεχνολογία
Περιγράφονται καταπέλτες και «Ελεπόλεις» (πολιορκητικοί πύργοι).

Μηχανολογία
Παρουσιάζονται σπουδαίες μηχανές των αρχαίων Ελλήνων, όπως μεγάλοι γερανοί, εμβολοφόροι αντλίες – αλλά και η ατμοκίνητη σφαίρα του Ήρωνος.

Τέχνες και αθλητισμός
Η αρχαία ελληνική τεχνολογία υποστήριζε όλες τις ανθρώπινες ανάγκες περιλαμβανομένων και των τεχνών (π.χ. ύδραυλις) και του αθλητισμού (π.χ. ύσπληγξ).

Μετρητική και επικοινωνίες

Η αρχαιοελληνική τεχνολογία υποστήριζε επίσης α) την επιστήμη, προσφέροντας μετρητικά όργανα (π.χ. υδραυλικά ρολόγια), αλλά και β) τις επικοινωνίες (π.χ. τον Οπτικό Τηλέγραφο).

Αυτοματοποιητική
Κατά την Ελληνιστική Εποχή, το όνειρο των Ελλήνων για αυτόματα κατέβηκε απ’ τον ουρανό στη Γη. Στην έκθεση παρουσιάζονται διάφορα ομοιώματα τέτοιων αυτομάτων.

Αστρονομία
Οι αστρονομικές γνώσεις των Ελλήνων κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ενσωματώνονται στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και στηρίζονται σε προγενέστερες μελέτες, όπως του Αυτόλυκου (περίπου 300 π.Χ.) με τη σφαιρική του αστρονομία, του Ίππαρχου (190-120 π.Χ.) με τις τροχιές των πλανητών και τις εκλείψεις της σελήνης και του Μέτωνος (5ος αιώνας π.Χ.).

σε συνεργασία με


υπο την αιγιδα

υποστηρικτής


 
χορηγος επικοινωνίας


facebook