ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ»

Η έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω» (Α΄ και Β΄ όροφος, Ηρακλειδών 16, Θησείο) λειτουργεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», κι έχει υποδεχτεί περισσότερους από 35.000 μαθητές από τον Οκτώβριο του 2014, ενώ από το Μάρτιο του 2015 είναι ανοικτή κάθε Κυριακή και για το ευρύ κοινό. Αποτελεί εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τέχνη και Μαθηματικά», το οποίο αρχικά βασίστηκε στις μόνιμες συλλογές του μουσείου με έργα των καλλιτεχνών M.C. Escher και Victor Vasarely.

Στον πρώτο όροφο της διαδραστικής έκθεσης γίνεται μια εισαγωγή στις πρωταρχικές μαθηματικές έννοιες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος. Τραπέζια με διαδραστικές κατασκευές και έργα τέχνης εισάγουν τον επισκέπτη στην έννοια της συμμετρίας στη φύση και την τέχνη, στον κόσμο των αριθμών και των σχημάτων, καθώς και στις στοιχειώδεις αλγοριθμικές διαδικασίες.
 
Στο δεύτερο όροφο της διαδραστικής έκθεσης πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της επιστημονικής και μαθηματικής σκέψης αλλά και της τέχνης. Ξεκινώντας από την προσωκρατική εποχή και το πέρασμα από το μύθο στο λόγο, το ταξίδι συνεχίζεται με τους Πυθαγόρειους, τους Ελεάτες φιλοσόφους, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, την Ελληνιστική εποχή, την Αναγέννηση, τις κατακτήσεις της επιστήμης και της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα, φτάνοντας στη σύγχρονη επιστήμη του χάους, των δυναμικών συστημάτων και των fractals.

Η πρωτοτυπία αλλά και η μοναδικότητα της έκθεσης συνίσταται στο ότι ο επισκέπτης, παίζοντας κι αλληλεπιδρώντας με ειδικές κατασκευές, βιώνει τη διασύνδεση επιστήμης, τέχνης, μαθηματικών και φιλοσοφίας, και συνειδητοποιεί τη διττή ανάγκη του ανθρώπινου πνεύματος για έκφραση (τέχνη) και κατανόηση (λογική και μαθηματικά). 


Δείτε το βίντεο για τη διαδραστική έκθεση και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» στο YouTube, ΕΔΩ


Συνέντευξη του Άρη Μαυρομμάτη (εδώ) και του Αποστόλη Παπανικολάου (εδώ) στην εκπομπή «Ανάδειξέ το»

Έγραψαν για τη Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και καταλαβαίνω»
«Μέσα στο μοναδικό νεοκλασικό με την υπέροχη αυλή του Μουσείου Ηρακλειδών, η τέχνη δεν είναι απλά κάτι όμορφο, αλλά είναι από μόνη της ένας θρίαμβος της επιστήμης… Εκεί τα παιδιά της Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα να δουν και να πράξουν πράγματα που σε ελάχιστα αντίστοιχα μουσεία ανά τον κόσμο συμβαίνουν».
Κατερίνα Ανέστη, iefimerida 5.3.2015

«Στη μόνιμη διαδραστική έκθεση «Παίζω και καταλαβαίνω» διαπιστώνει κανείς ότι απαντήσεις σε ερωτήματα που μοιάζουν με αινίγματα μπορούν να δώσουν ακόμη και παιδιά του νηπιαγωγείου μέσα από μία σειρά παιχνιδιών και πειραμάτων, που συνδυάζουν την επιστήμη με την τέχνη, τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία».
Μαίρη Αδαμοπούλου, Τα Νέα 6.3.2015

«Παιχνίδι με πρωτότυπα εκθέματα, σχεδιασμένα ειδικά για να μετατρέψουν τη διαδρομή προς τη γνώση σε αξέχαστη βιωματική εμπειρία. Για όλους όσοι ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις επιστημονικές γνώσεις τους με τον πιο ψυχαγωγικό τρόπο».
Χριστίνα Σανούδου, Η Καθημερινή 14.3.2015

«Το κεντρικό κτίριο της Ηρακλειδών έρχεται να τονώσει τον νευραλγικό χώρο της Παιδείας εστιάζοντας τη φιλοσοφία του στο τρίπτυχο “Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά”. Μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική που θα ωφελήσει τόσο τα παιδιά αλλά και όσους θέλουν να θυμηθούν ότι κάποτε υπήρξαν».
Μαριλένα Αστραπέλλου, ΒΗΜΑgazino 18.3.2015

«Πόσο γοητευτικό είναι άραγε το ταξίδι στη μαθηματική σκέψη που παρέχεται στο Μουσείο Ηρακλειδών; Όταν το επισκεφθείτε, μην παραλείψετε να διαβάσετε τα σημειώματά των παιδιών στο τετράδιο επισκεπτών. Θα διαπιστώσετε ότι μετά τα διθυραμβικά σχόλια η συχνότερη ευχή τους είναι: “Μακάρι να ήταν έτσι το σχολείο μας”».
Ιωάννα Σουφλέρη, Το Βήμα Science 19.4.2015Σχεδιασμός-Eπιστημονική επιμέλεια

Άρης Μαυρομμάτης & Αποστόλης Παπανικολάου, ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών
 
Συνεργάτες
Δρ Νίκος Κουρνιάτης, αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π.
Σοφία Σταθοπούλου, Msc Διδακτικής Μαθηματικών

facebook