BEYOND INFINITY-THE ART OF M.C. ESCHER 
17 Ιουλιου 2004-3 Νοεμβριου 2005


Το Μουσείο Ηρακλειδών εγκαινίασε τη λειτουργία του με την παρουσίαση του κορυφαίου Ολλανδού καλλιτέχνη Maurits Cornelis Escher (1898-1972), ο οποίος υπήρξε καθοριστική μορφή στην τέχνη του 20ού αιώνα. Μέσα από αντιπροσωπευτικά και σε αρκετές περιπτώσεις πρωτοεμφανιζόμενα στο ευρύ κοινό έργα του -ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες- που αποτελούν τη συλλογή του μουσείου, καθώς και προσχέδια και διάφορα προσωπικά του αντικείμενα-εργαλεία, αποκαλύπτεται η δύναμη ενός καλλιτέχνη ο οποίος με το έργο του αποτέλεσε πρότυπο για δεκάδες ομοτέχνους του σε όλο τον κόσμο.

 

Σ'όλη τη διάρκεια της ζωής του οι ξυλοτυπίες και οι ξυλογραφίες παρέμειναν το αγαπημένο του μέσο έκφρασης, με αποκορύφωμα το τελευταίο του έργο με τίτλο «Φίδια», ένα αριστούργημα σε τριχρωμία, το οποίο απαιτούσε εννέα τέλεια ευθυγραμμισμένες εκτυπώσεις, προκειμένου να παραχθεί το τελικό αποτύπωμα. Αν και τα πιο ονομαστά έργα του είναι λιθογραφίες, η χαλκογραφία με τίτλο «Μάτι» θεωρείται από πολλούς κριτικούς τέχνης ως το καλύτερο παράδειγμα καλλιτέχνη που χρησιμοποιεί αυτό το εκφραστικό μέσο.

Η έκθεση, μεταξύ άλλων παρουσίασε και την πλήρη σειρά σχεδίων και τελικών εκτυπωμάτων για την ξυλοτυπία «Βάθος» και για τη λιθογραφία με τίτλο «Επίπεδα σκουλήκια», καθώς επίσης και τα πραγματικά κομμάτια ξύλου και τη λιθογραφική πέτρα που χρησιμοποιήθηκαν, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μια πλάκα από βαυαρικό ασβεστόλιθο βάρους 40 κιλών, από τις λίγες που έχουν διασωθεί, καθώς ο καλλιτέχνης έτριβε και γυάλιζε τις επιφάνειες τους για να τις ξαναχρησιμοποιήσει στο επόμενο έργο του.

Επίσης, εκτέθηκε και ο τρισδιάστατος κύβος που χρησιμοποίησε για το έργο του με τίτλο «Διαίρεση Κυβικού Χώρου».


M.C. Escher

Ο M.C. Escher γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου του 1898, στο Leeuwarden, μία πόλη της βόρειας Ολλανδίας. Από μικρός έδειξε το ιδιαίτερο ταλέντο του στο σχέδιο. Ήδη από την εποχή της μέσης εκπαίδευσης έφτιαχνε τις πρώτες του λινοτυπίες, με τη βοήθεια του καθηγητή του των καλλιτεχνικών. Οι γονείς του τον προέτρεψαν να σπουδάσει αρχιτεκτονική κι έτσι γράφτηκε στη σχολή Αρχιτεκτονικής και Διακοσμητικού Σχεδίου, του Haarlem. O Escher γρήγορα αντιλήφθηκε ότι η αληθινή του αγάπη ήταν το σχέδιο και οι γραφικές τέχνες, και από εκείνη τη στιγμή και μετά αφιερώθηκε σ' αυτές, μολονότι η δουλειά του απηχούσε πάντα μια βαθιά γνώση της αρχιτεκτονικής. Αφού τελείωσε τις σπουδές του, μετακόμισε στην Ιταλία και εγκαταστάθηκε στη Ρώμη. Περιηγήθηκε τη χώρα από το 1923 έως το 1935. Στο διάστημα αυτό επικεντρώθηκε στη δημιουργία ρεαλιστικών τοπίων και εικόνων από πόλεις, έργα που διακρίθηκαν για την εντυπωσιακή αίσθηση της δομής των όγκων στο χώρο. Από το 1937 και μετά το έργο του Escher στηρίχτηκε στη δική του αστείρευτη φαντασία. Άρχισε να δημιουργεί τις εκπληκτικές μαγικές απεικονίσεις, για τις οποίες έγινε τόσο διάσημος. Πρόσθεσε σ' αυτή την αναζήτηση όχι μόνο τη θαυμάσια γνώση του της γεωμετρίας και άλλες μαθηματικές φόρμες, αλλά επίσης το χιούμορ, τη φαντασία και το πάθος του για την κανονική διαίρεση του επιπέδου και του απεριόριστου χώρου. Από τη δεκαετία του '50 είχε αποκτήσει υποστηρικτές μεταξύ των επιστημόνων και το έργο του μέχρι σήμερα αποτελεί μια συμβολική γέφυρα ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη. Ο Escher πέθανε στην Ολλανδία, στις 27 Μαρτίου του 1972, σε ηλικία 73 ετών.

Μετά την ολοκλήρωση της εκθέσεως, σε ιδιαίτερη αίθουσα παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα του M.C. Escher, τα οποία ανανεώνονται, από τη συλλογή του Μουσείου.