ΕΥΡΗΚΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝΑΥΤΟΜΑΤΑ
 απο 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Σε αυτή την ενότητα της ΕΥΡΗΚΑ που παρουσιάζεται στο κτήριο της οδού Ηρακλειδών 16, το κοινό μπορεί να θαυμάσει επιλεγμένα εκθέματα από τα κορυφαία επιτεύγματα της εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Πρόκειται για αυτόματες μηχανές με επιστημονικό και πρακτικό ενδιαφέρον που αναπτύχθηκαν ή εξελίχθηκαν κατά την Ελληνιστική περίοδο.

Η επιλογή των Ελλήνων Βασιλέων της Αιγύπτου να χρηματοδοτήσουν τη γνώση και να δημιουργήσουν τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο, στάθηκε η αιτία για μια πρωτοφανή έκρηξη παραγωγής γνώσης. Στην Αλεξάνδρεια συνδυάστηκαν ιδανικά η ελληνική πνευματικότητα και ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της ελληνορωμαϊκής περιόδου. Οι επιφανέστεροι σοφοί της εποχής, οι οποίοι έζησαν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εδώ, κατέστησαν τη φιλόξενη πόλη λίκνο επιστημών και εργαστήρι παραγωγής θαυμάτων. Ερατοσθένης, Αρχιμήδης, Κτησίβιος, Ευκλείδης, Ίππαρχος, Φίλων, Ήρων επηρέασαν για αιώνες την επιστημονική κοινότητα με τις ανακαλύψεις και εφευρέσεις τους.

Εκεί και τότε γεννήθηκε η Γεωγραφία, η Γεωμετρία, η Τριγωνομετρία, τέθηκαν οι βάσεις της θεωρίας των αριθμών, εκκολάφθηκε η μηχανική, κωδικοποιήθηκαν προϋπάρχουσες γνώσεις, δοκιμάστηκαν νέες και αμφισβητήθηκαν άλλες, Εδώ, μεγαλούργησε η ονομαστή Αλεξανδρινή Σχολή της Τεχνολογίας.

Από τις δεκάδες μηχανές που είδαν το φως την εποχή εκείνη, επελέγησαν και παρουσιάζονται ενδεικτικά αυτόματα, όπως το κινητό αυτόματο του Κτησιβίου και οι αυτόματες Πύλες του Ναού.

Σε περίοπτη θέση εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η βαδίζουσα Θεραπαινίδα σε σχέδια των Ήρωνα και Φίλωνα.

Πρόκειται για ομοίωμα σε φυσικό μέγεθος, το οποίο εμπνεύστηκε ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος και υλοποίησε ομάδα υπό τον ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ, ο οποίος μάλιστα το φιλοτέχνησε εξολοκλήρου στο χέρι.

Η Θεραπαινίδα κατασκευάστηκε να βαδίζει σε αίθουσα συμποσίου και να γεμίζει με κρασί την κούπα που κάποιος θα αποθέσει στο χέρι της Το ομοίωμα αποτελείται από δυο μηχανισμούς: ο ένας ελέγχει την παροχή οίνου και νερού στους συνδαιτυμόνες και ο δεύτερος, την κίνηση του ομοιώματος στο χώρο. Τον πρώτο μηχανισμό, μελέτησε και κατασκεύασε ο μηχανικός Σπύρος Οικονομόπουλος ενώ τον δεύτερο, ο Μανόλης Κορρές με την συμβολή του μηχανικού Δημήτρη Κορρέ.

Η έκθεση στην οδό Ηρακλειδών, ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του μεγάλων διαστάσεων ομοιώματος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από μέταλλο και πλεξιγκλάς σε κλίμακα 3 προς 1, το οποίο κατασκευάστηκε για λογαριασμό του Μουσείου σε μελέτη και σχέδια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το οποίο ενσωματώνει όλα τα τεκμήρια των πιο πρόσφατων ερευνών. Ένα ομοίωμα που καθιστά διαυγή τη λειτουργία του μεγαλύτερου ίσως επιτεύγματος της εποχής εκείνης που ακόμα εξάπτει την περιέργεια επιστημόνων - ερευνητών.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Ηρακλειδών 16, Θησείο

Ωράριο λειτουργίας

Τετάρτη έως Κυριακή 10:00-18:00, τελευταία είσοδος στις 17:15


Σχολικές επισκέψεις και ξεναγήσεις, καθημερινά (Δευτέρα έως Κυριακή) κατόπιν συνεννόησης

 

Γενική είσοδος
7,00 € ενιαίο εισιτήριο και για τα δυο κτήρια

4,00 € εισιτήριο για ένα κτήριο της επιλογής του επισκέπτη (στο εισιτήριο κτηρίου δεν ισχύει μειωμένο)

Μειωμένο* εισιτήριο5,00 € 

για νέους 12-18 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους, συνταξιούχους, ανέργους

* Με επίδειξη ειδικής ταυτότητας

Οργανωμένες επισκέψεις*
-Σχολικές ομάδες: 
5,00 €/άτομο ή 3,00 €/άτομο για ένα μόνο κτήριο της επιλογής των επισκεπτών
-Ομάδες ενηλίκων άνω των 10 ατόμων: 
5,00 €/άτομο
-Ομάδες ενηλίκων άνω των 10 ατόμων με ξενάγηση: 
7,00 €/άτομο
*Κατόπιν συνεννόησης

Είσοδος ελεύθερη*
Συνοδοί σχολικών & οργανωμένων ομάδων, παιδιά έως 12 ετών, μέλη ICOM, ΑμεΑ, στρατευμένοι, δημοσιογράφοι
* Με επίδειξη ταυτότητας

Οικογενειακό εισιτήριο
-2 ενήλικες και 1 παιδί*: 
14,00 €
-2 ενήλικες και 2 παιδιά*: 
19,00 €
*Από 12-18 ετών

 

Πληροφορίες
Τ: 210 34 61 981 & 211 01 26 486 
Ε: info@herakleidon-art.gr museum@herakleidon-art.gr