Διαλέξεις για την πνευματικότητα στην ευρωπαϊκή και ασιατική παράδοση Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 & Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Οι συμμετέχοντες, με την επίδειξη του αποδεικτικού της συμμετοχής στο εργαστήριο, έχουν το προνόμιο μειωμένου εισιτηρίου για την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία».


1η διάλεξη - Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου

«Διαλογισμός στην ευρωπαϊκή και ασιατική παράδοση: σώμα και πνεύμα σε δυναμική αρμονία και η ιδιαίτερη τεχνική του Qi Gong»

Στη διάλεξη αυτή μαθαίνουμε για την ιερή πρακτική του Διαλογισμού σε Ανατολή και Δύση. Ξεκινώντας από την τόσο επίκαιρη μόδα και έντονη τάση για την εξάσκηση αυτής της ιδιαίτερης εσωτερικής διεργασίας στον Δυτικό κόσμο, ταξιδεύουμε στο χρόνο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ιχνηλατώντας μαρτυρίες για αντίστοιχες τεχνικές στην αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο, στην Αναγέννηση, αλλά και σε πιο μοντέρνες και μεταμοντέρνες εκδοχές του Διαλογισμού στη Δύση, ενώ παράλληλα αντιστοιχίζουμε συναφείς προσεγγίσεις στην Ανατολή και ιδιαίτερα στη μακρά Κινεζική παράδοση. Το Qi Gong αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Κινεζικής Ιατρικής και εκφράζει την αρμονική ροή της ενέργειας στο σώμα και το πνεύμα, τα οποία λαμβάνονται υπόψιν ως μία και αδιαχώριστη οντότητα στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό θα εξερευνήσουμε την απόλυτη ένωση αυτών των δύο όψεων της ανθρώπινης ζωής (σώμα και πνεύμα) μέσα από τα ιερά κείμενα Ανατολής και Δύσης και θα ακολουθήσουμε νοερά το ταξίδι της αναπνοής μας ως την άκρη της ψυχής μας.


2η διάλεξη – Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου: 

«Εισαγωγή στην Τέχνη της Κινεζικής Ιατρικής σε σύγκριση με δυτικές προσεγγίσεις»

Στη διάλεξη αυτή θα περιπλανηθούμε στην ιδιαίτερη τέχνη της Κινεζικής Ιατρικής μέσα από αυθεντικές εικόνες και σχεδιαγράμματα για το σώμα και το πνεύμα Κινεζικών συγγραμμάτων. Μέσα από εικόνες, θα μάθουμε τις βασικές έννοιες και αρχές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, καθώς και τους βασικούς άξονες θεωρίας και σκέψης αυτού του περίπλοκου για δυτικό μυαλό συστήματος διατήρησης ολιστικής ευεξίας. Ταυτόχρονα με συνεχείς αναφορές στο Δυτικό πολιτισμό και τις εξελίξεις της επιστήμης, θα γνωρίσουμε τους αγώνες των επιστημόνων της Δύσης να εντοπίσουν την τοποθεσία της ψυχής μέσα στον οργανισμό, τη σχέση αυτής με το φθαρτό σώμα, αλλά και την αναζήτηση της ιερής πανάκειας (της θεραπείας πάσης νόσου) μέσα από την ιερή τέχνης της Αλχημείας. Θα αναφερθούμε στην Κινέζικη Αλχημεία (Neidan) και στις αρχές του Τάο σχετικά με την αναζήτηση της εσωτερικής ισορροπίας και θα θαυμάσουμε υπέροχα έργα και ιερά κείμενα από Ανατολή και Δύση που σκιαγραφούν το συναρπαστικό ταξίδι του Ανθρώπου για την κατάκτηση της απόλυτης υγείας, αρμονίας, ευεξίας, αιώνιας νεότητας και ισορροπίας.


Σχεδιασμός & Επιστημονική Επιμέλεια

Ρωξάνη Γιάννου, Εικαστικός και Ιστορικός Δυτικού Εσωτερισμού


ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝΗρακλειδών 16, Θησείο


Ημερομηνίες 

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 & Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Ώρα
18.00-20.00

Διάρκεια: 2 ώρες, με χρόνο στο τέλος για συζήτηση - ερωτήσεις

Κόστος
10 €*/συνάντηση
Ειδική τιμή: 8 €/συνάντηση
(για φοιτητές, κατόχους κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 χρόνων, με επίδειξη ταυτότητας)

Για να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής, πατήστε εδώ

Θα δοθούν σημειώσεις, βιβλιογραφία καθώς και 
βεβαίωση παρακολούθησης

* Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται με την καταβολή του συνολικού ποσού μετρητοίς στο μουσείο ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης στο λογαριασμό:
Alpha Bank ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550

και αποστολή του αντιγράφου συναλλαγής στο edu@herakleidon-art.gr.
Απαιτείται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος στην «Αιτιολογία κατάθεσης».

Πληροφορίες
Τ: 210 34 61 981
Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00-17:00
Ε: edu@herakleidon-art.gr

Δείτε επίσης...
Ανατολή και Δύση: Δύο διαφορετικοί πολιτισμοί, δύο διαφορετικοί κόσμοιΠέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017Εκπαιδευτικό Εργαστήρι Ενηλίκων με τον Δρ. Δημήτρη Πετάκο
περισσότερα...