η αλλη οψη του κοσμηματοσ

τεταρτη 25 απριλιου 2018

Συζήτηση, διάλεξη 

Κινεζική μυθολογία και Καθημερινότητα πάνω στα Τεχνήματα από Νεφρίτη.

Μία συζήτηση με τον Χιλιανό ανθρωπολόγο Diego Arévalo Labra για την υλική διάσταση του νεφρίτη και την προσωπικότητά του ως στοιχείο - σύμβολο του κινεζικού πολιτισμού. 

Μαζί θα συναντήσουμε ατομικές εμπειρίες συνδεδεμένες με ιστορικά, προσωπικά και μυθολογικά στοιχεία, τα οποία αναδύθηκαν μέσα από την συναναστροφή με άτομα που δέχτηκαν να ανοίξουν τα συρτάρια τους για να μας δείξουν τους θησαυρούς τους.

Η ανίχνευση του νεφρίτη πήρε πολλά μονοπάτια, περνώντας μέσα από τα μουσεία της Σαγκάης, πολυτελή μαγαζιά, λαχαναγορές και κομμωτήρια.   

Εκείνο το βράδυ η Yinhui μου πρότεινε να πάω μαζί της στο κομμωτήριο. Την ακολούθησα με ανακούφιση, ένα σαλόνι ομορφιάς θα ήταν καλύτερο από κάθε πληκτικό δωμάτιο ξενοδοχείου. Ξεφύλλιζα περιοδικά όταν η φίλη μου μου είπε δείχνοντας προς τα τραπέζια του μανικιούρ «Diego, κοίτα εκείνη την κυρία, είχε πρόσφατα ένα τροχαίο από όπου γλίτωσε σαν από θαύμα χωρίς γρατζουνιά. Λέει ότι το χρωστάει στο βραχιόλι της από πράσινο νεφρίτη. Θέλεις να της μιλήσουμε;» Κοίταξα προς το μέρος της όμορφης κοκκινομάλλας κυρίας με τα λευκά της χέρια απλωμένα πάνω στον πάγκο του μανικιούρ. Το βλέμμα μου μαγνητίστηκε από το εντυπωσιακό βραχιόλι από καταπράσινο νεφρίτη στο δεξί της χέρι. The Jade Lady, όπως φιλικά αποκαλούμε πλέον την κυρία Mei, μας άνοιξε τις πόρτες και την καρδιά της και μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε με τα μάτια μας και να ακούσουμε με τα αυτιά μας την άλλη όψη του πράσινου πετραδιού.

Ο νεφρίτης έχει μια πορεία που συνδέει τις ριζωμένες πεποιθήσεις του κινέζικου πολιτισμού από τα προϊστορικά χρόνια, με την υψηλά τεχνολογική πραγματικότητα της σημερινής Κίνας. Τα χαρακτηριστικά του ως ορυκτό στοιχείο διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά, ενώ παράλληλα εμπνέει τις σωματικές και ψυχικές αρετές.

Οι αναφορές για το νεφρίτη στη λαϊκή και μυθολογική παράδοση της Κίνας μας βοηθούν να διαπιστώσουμε ότι ο νεφρίτης ερμηνεύεται ως ένα σημείο αναφοράς, που υπενθυμίζει σε μας τους θνητούς τη θεϊκή μας προέλευση, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει την απαραίτητη μεταφυσική προστασία σε χρόνους αβεβαιότητας σε όσους τον αποδέχονται ως δώρο.
Ελάτε να ανακατευτούμε στα συρτάρια των φίλων μας στη Σαγκάη, να δούμε τα μεγάλα και ωραία αφηγήματα που βρίσκονται εκεί και να ανακαλύψουμε τους μεγάλους θησαυρούς από νεφρίτη.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ των ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝΗρακλειδών 16, Θησείο


Ημερομηνία 

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Ώρα
18:30 – 19.30


Κόστος

δωρεάν, με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση

 

Πληροφορίες
Τ: 210 34 61 981
Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00-17:00
Ε: edu@herakleidon-art.gr

Δείτε επίσης...
Διαλέξεις για την πνευματικότητα στην ευρωπαϊκή και ασιατική παράδοσηΠέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 & Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 Δύο δίωρες συναντήσεις με την εικαστικό Ρωξάνη Γιάννου
περισσότερα...