η σκοτεινη πλευρα τησ επιστημησ
τεταρτη 13 ιουνιου 2018Διάλεξη, συζήτηση σχετικά με την ακεραιότητα της σύγχρονης επιστήμης. 

Εισηγητής: 

Παναγιώτης Κάβουρας, Δρ. Φυσικής και Τεχνολογίας Υλικών

Από τότε που η Ευρώπη ξεκίνησε να εφαρμόζει μια νέα μορφή απόκτησης γνώσης, στραμμένη σε ακριβείς περιγραφές της φύσης και σε πρακτικές εφαρμογές, χαλύβδωνε τα φτερά της για μία πτήση που τρεις αιώνες μετά θα την ανέβαζε στο απόγειο της δόξας της. Η σύγχρονη επιστήμη αποτελούσε, από τη γέννησή της, καμάρι των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και κατόπιν του παγκόσμιου πολιτισμού. Ανακούφισε την ανθρωπότητα από πείνα και επιδημίες και χειραφέτησε τη σκέψη από το μυστικισμό και τη θρησκοληψία. 

Εδώ όμως και λίγες δεκαετίες έχουν έρθει στη δημοσιότητα, συγκλονίζοντας την επιστημονική κοινότητα, υποθέσεις παραχαραγμένης επιστημονικής έρευνας. Το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε με οξύτητα στη βιολογία, αλλά έχει επηρεάσει, λίγο ή πολύ, όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Οι συνέπειες δεν περιορίζονται απλώς στη δυσφήμηση ενός επιστήμονα ή ενός ερευνητικού κέντρου. Η πιο σοβαρή συνέπεια είναι ότι έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται ρωγμές στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στη σύγχρονη επιστήμη, η οποία από καμάρι του σύγχρονου πολιτισμού κινδυνεύει να μετατραπεί σε παρία. 

Στη διάλεξη αυτή θα γίνει αναφορά στις σημαντικότερες περιπτώσεις παραχαραγμένης έρευνας μετά τα μέσα του 20ου αιώνα και θα περιγραφούν οι βασικότεροι προβληματισμοί του νέου κλάδου μελέτης της επιστήμης που ονομάζεται Ακεραιότητα της Επιστημονικής Έρευνας. Θα αναζητηθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Τί είναι ακέραια επιστήμη και τί όχι; Γιατί υπάρχουν επιστήμονες που δημοσιεύουν ψεύτικα αποτελέσματα; Για ποιο λόγο το φαινόμενο αυξάνεται γοργά εδώ και δύο δεκαετίες; Φταίει ο επιστήμονας ή το σύστημα που κανοναρχεί την επιστημονική έρευνα; Τέλος, θα αναφερθούν οι σημαντικότερες προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή, σε διεθνές επίπεδο, για τον περιορισμό αυτού του νοσηρού φαινομένου.

ΜΟΥΣΕΙΟ των ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝΗρακλειδών 16, Θησείο


Ημερομηνία 

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Ώρα
19:30 - 21:00

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες

Τ: 210 34 61 981
Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00-17:00
Ε: edu@herakleidon-art.gr

Δείτε επίσης...
Διαλέξεις για την πνευματικότητα στην ευρωπαϊκή και ασιατική παράδοσηΠέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 & Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 Δύο δίωρες συναντήσεις με την εικαστικό Ρωξάνη Γιάννου
περισσότερα...