πολιτισμοσ και χωροσ

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Θεματική Παρουσίαση

 

Γιατί ο Δυτικός και ο Κινεζικός πολιτισμός παρουσιάζουν τόσο μεγάλες διαφορές; 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν έναν πολιτισμό και πώς αυτοί διαμόρφωσαν τους πολιτισμούς της Δύσης και της Κίνας;

Πόσο “κυρίαρχος” είναι πραγματικά ο Δυτικός πολιτισμός;

Με αφορμή το κομμάτι των μεταφορών της έκθεσης αρχαίας Κινεζικής τεχνολογίας κάνουμε μια ευρύτερη συζήτηση για τις ομοιότητες και τις διαφορές των πολιτισμών της Δύσης και της Κίνας. Τα επιτεύγματα στις μεταφορές είναι ένα δείγμα του τρόπου που ο χώρος και οι ανάγκες που δημιουργεί επιδρούν στην εξέλιξη ενός πολιτισμού. Θα αποπειραθούμε λοιπόν να δούμε μέσα από τα επιτεύγματα κάθε λαού, τις συνθήκες που τον οδήγησαν σε αυτά και τους πιθανούς εναλλακτικούς δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει η ιστορική πορεία ενός πολιτισμού.  

Σε αυτή τη θεματική παρουσίαση θα διαπιστώσουμε πόσο χρήσιμη είναι η προσέγγιση της ιστορίας σε μεγάλους χρονικούς ορίζοντες μα ταυτόχρονα από μικρές, καθημερινές συνήθειες που επιβάλλει ο ανθρώπινος αγώνας ενάντια στις αντιξοότητες της ζωής.  Κάπως έτσι θα συναντήσουμε την πραγματική αξία των διδαγμάτων της ιστορίας. Γιατί αν όπως γενικά πιστεύουμε η ιστορία μας βοηθάει να προβλέψουμε τα πιθανά μέλλοντα και να τα αλλάξουμε προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε, τότε αυτό που θα αναγνωρίσουμε σε αυτή μας την περιήγηση είναι ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σύνολο από συνήθειες και πρακτικές που αποκτούμε, συνειδητά ή ασυνείδητα, κατά το ταξίδι μας ως είδος πάνω σε αυτή τη γη.  

Σχεδιασμός, υλοποίηση : Δημήτρης Παππάς, υποψήφιος διδάκτωρ φιλοσοφίας

 

ΜΟΥΣΕΙΟ των ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝΗρακλειδών 16, Θησείο

Ημερομηνία 
Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Ώρα

13:00 – 13:45


Κόστος

Δωρεάν, με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση

Πληροφορίες

Τ: 210 34 61 981
Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00-17:00
Ε: edu@herakleidon-art.gr

Δείτε επίσης...
ΤΟ ΘΗΣΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ... ΣΑΒΒΑΤΟ 14 & 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 Δύο περίπατοι στο Θησείο με σημείο εκκίνησης το Μουσείο των Ηρακλειδών και ξεναγό την αρχαιολόγο Λιλα Πατσιάδου
περισσότερα...