Η τεχνη της υψιτυπιασΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χαρακτικης
τεταρτη 30 Νοεμβριου-τεταρτη 21 Δεκεμβριου 2016


Μέσα από τέσσερις τρίωρες συναντήσεις, οι συμμετέχοντες σε αυτό το εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη της Υψιτυπίας και να δημιουργήσουν το προσωπικό τους έργο με την καθοδήγηση του χαράκτη Μιλτιάδη Πεταλά. Αυτή η υπέροχη τεχνική είναι η παλαιότερη εκτυπωτική μέθοδος, καθώς τα πρώτα χαρακτικά που σώζονται στη Δύση ανάγονται στον 14ο αιώνα.

Στην υψιτυπία, τα σημεία που τυπώνονται είναι εκείνα που εξέχουν από την πλάκα. Ο καλλιτέχνης αφαιρεί χαράσσοντας από την επιφάνεια τα σημεία που θέλει να βγουν άσπρα. Το μελάνι απλώνεται στα ανάγλυφα που σχηματίστηκαν και η παράσταση τυπώνεται αντίστροφα.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η ξυλογραφία και η λινογραφία.

Πιο συγκεκριμένα, το περιεχόμενο των τεσσάρων εργαστηρίων θα είναι το εξής:
30/11: Εισαγωγή στην Τέχνη της Υψιτυπίας (θεωρία και πράξη)
Εισαγωγή στην τέχνη της Χαρακτικής και προβολή ειδικού βίντεο. Παρουσίαση ενδεικτικών έργων (μήτρες και τυπώματα από πρωτότυπα έργα του εισηγητή και φωτοαντίγραφα έργων άλλων γνωστών Ελλήνων χαρακτών). Η διαδικασία του «περάσματος» και της γραμμικής σχεδίασης του έργου στη μήτρα. Προετοιμασία για το στάδιο της Χάραξης.

7/12: Διαδικασία Χάραξης Έργου

Η διαδικασία της Χάραξης: Πώς χρησιμοποιούμε τα εργαλεία και πώς δίνουμε φως στο έργο μας ανάλογα με το βάθος και την πυκνότητα της χάραξης.

14/12: Εκτύπωση Έργου (Μέρος Α’)

Συνέχεια της Χάραξης. Μελάνωμα της μήτρας, τοποθέτηση του χαρτιού και εκτύπωση.

21/12: Εκτύπωση Έργου (Μέρος Β’)

Συνέχεια εκτύπωσης έργων. Εκτύπωση των προσωπικών έργων των συμμετεχόντων. Εκτύπωση σε χρώμα, πχ, κόκκινο, και πειραματικές εκτυπώσεις σαν μονοτυπία (αυτόματη παραγωγή δύο έργων από την ίδια μήτρα).

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους: ένα σετ ξυλογραφίας Sakura και ένα λινόλεουμ μεγέθους Α3. Μελάνι, σπάτουλα και χαρτιά παρέχονται δωρεάν.Σχεδιασμός & Επιστημονική επιμέλεια
Μιλτιάδης Πεταλάς, Χαράκτης

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝΗρακλειδών 16, Θησείο


Η
μερομηνίες 
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, 7, 14 & 21 Δεκεμβρίου 2016 

Ώρα 
18:00-21:00

Κόστος 
80 €
/κύκλος
Ειδική τιμή: 72 €/κύκλος*
*για φοιτητές, κατόχους κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 χρόνων, με επίδειξη ταυτότητας


Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης


Τρόπος καταβολής

Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται μόνο με την καταβολή του συνολικού ποσού μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης στο λογαριασμό Alpha Bank:
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550
και αποστολή του αντιγράφου συναλλαγής στο edu@herakleidon-art.gr.
Απαιτείται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος στην «Αιτιολογία κατάθεσης»
 

Πληροφορίες
Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00
Τ: 210 34 61 981
E: edu@herakleidon-art.gr

Δείτε επίσης...
ΜΥΘΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016Ένα εργαστήριο που καθοδηγεί μια συγκριτική μελέτη γεγονότων, μοτίβων και χαρακτήρων μεταξύ της ελληνικής μυθολογίας και των μυθολογιών άλλων πολιτισμών.
περισσότερα..