ΜΥΘΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016-παρασκευη 17 φεβρουαρίου 2017
Εργαστήριο Συγκριτικής Μυθολογίας
Ένα εργαστήριο συγκριτικής μυθολογίας για ενήλικες. Από τη μία, το εργαστήριο εξετάζει εν πολλοίς άγνωστες πτυχές των ελληνικών μύθων, με πηγές από την Ιλιάδα, την Οδύσσεια, τα ελάσσονα έπη και τον Οβίδιο. Από την άλλη, καθοδηγεί μια συγκριτική μελέτη γεγονότων, μοτίβων και χαρακτήρων μεταξύ της ελληνικής μυθολογίας και των μυθολογιών άλλων πολιτισμών, όπως τα Σκανδιναβικά έπη, τους Κέλτικους Μυθικούς Κύκλους, το Έπος του Γκιλγκαμές, τη Μαχαμπαράτα και την ευρύτερη μυθική και παραμυθιακή παράδοση.
Προηγούμενη γνώση της ελληνικής μυθολογίας δεν απαιτείται, παρόλο που μπορεί ν’ αποδειχτεί χρήσιμη.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε
δώδεκα συναντήσεις των 1,5 με 2 ωρών, χωρισμένες σε τέσσερις κύκλους:
Α’ Κύκλος: Η Μυθολογία που (συνήθως) δεν Γνωρίζουμε
Εν πολλοίς άγνωστες πτυχές της ελληνικής μυθολογίας, από τη διαδοχή των μυθικών ρόλων μέχρι τις συγγένειες θεών και ηρώων, και την κληρονομιά των μυθικών όπλων.
Β’ Κύκλος: Κοσμογονίες Ανά την Υφήλιο
Μελέτη και σύγκριση της δόμησης του κόσμου και της πορείας του μέχρι την ηρωική εποχή των διαφόρων λαών, ξεκινώντας από χώρες περί τον μεσογειακό χώρο (Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή), προχωρώντας στην ευρύτερη Ευρώπη (Ιρλανδία, Σκανδιναβία) και φτάνοντας τελικά μέχρι την Ινδία, την Ιαπωνία, την Αμερική και την Πολυνησία.
Γ’ Κύκλος: Ο Ήρωας στους Αλλόκοσμους
Οι πολλαπλοί κόσμοι των λαών, τα μυθικά τους πλάσματα και τα ταξίδια των ηρώων σε αυτούς, από τις παραλλαγές του Κάτω Κόσμου, των Νήσων των Μακάρων και των Νέων, μέχρι τα Βασίλεια Κάτω από το Λόφο, τις Χώρες Πέρα από τη Γη του Ονείρου και τους Εννιά Κόσμους του Κοσμικού Δέντρου.
Δ’ Κύκλος: Σύγχρονες Μυθολογίες
Από τον J.R.R. Tolkien στον George R.R. Martin, από τον Robert Chambers στον H.P. Lovecraft και τους επιγόνους τους, από τη Βικτοριανή λογοτεχνία τρόμου στο σημερινό μύθο του Βρικόλακα, του Λυκανθρώπου και του Γκόλεμ, από τους μυθικούς ήρωες των αρχαίων χρόνων στις σύγχρονες ερμηνείες κι αντανακλάσεις τους, στα comics, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Τι σχέση έχει το Γκόλουμ και το δαχτυλίδι του με έναν βοσκό που τον λέγανε Γύγη; Πώς φτάσαμε από τον βαβυλωνιακό Ενκιντού στο τέρας του Δρ. Φρανκενστάιν; Πώς γεννάται και γίνεται δημοφιλές ένα πάνθεον κοσμικού τρόμου σε μια εποχή κυριαρχίας του μονοθεϊσμού;
Στον τέταρτο και τελευταίο κύκλο του εργαστηρίου, αυτά και πολλά άλλα θέματα της διευρυμένης ποπ κουλτούρας θα εξεταστούν υπό ένα μυθολογικό και πολιτισμικό πρίσμα – καθώς και η ίδια η φύση της ποπ κουλτούρας, πριν την επινόηση του όρου.
Σχεδιασμός & Επιστημονική Επιμέλεια
Ανδρέας Μιχαηλίδης, συγγραφέας, μεταφραστής και αφηγητής