CELLULAR - ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΜΑΙΟΥ,  ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΙΟΥ & ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Η έκθεση "Cellular" της Αντωνίας Παπατζανάκη, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου σε συνεργασία με τον Θοδωρή Κουτσογιάννη, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο γεγονός που συνδυάζει την τέχνη, την επιστήμη και την εκπαίδευση σε ένα ενιαίο σύνολο κάτω από μια ενιαία θεώρηση. Είναι η δεύτερη έκθεση- μετά από εκείνη για τον μετεωρίτη SERES - κι ένα μεγάλο στοίχημα που καλείται το Μουσείο των Ηρακλειδών να κερδίσει: να υπηρετήσει με συνέπεια την Επιστήμη και την Τέχνη αλλά και να πραγματώσει έναν από τους βασικούς σκοπούς ύπαρξης των μουσείων: τη μετάδοση της γνώσης μέσα από την εκπαίδευση. 

Ενταγμένες ακριβώς στο παραπάνω πλαίσιο, είναι οι τρεις διαλέξεις που έχουν προγραμματιστεί και απευθύνονται και σε εξειδικευμένους επιστήμονες και στο γενικό κοινό.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει ώς ακολούθως

Δευτέρα 6 Μαΐου, 18:30 – 20:00 : Φως και ζωή, Γιάννης Μανέτας, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών. 

Θα εξεταστεί το χρονικό της εξάρτησης της ζωής από το φως, στην πορεία της βιολογικής και πλανητικής εξέλιξης, από τις απαρχές της ζωής και την εμφάνιση των πρώτων μορφών της μέχρι το αναπόφευκτο τέλος, όταν ο τροφοδότης Ήλιος καταρρεύσει. Για να καταδειχτεί ότι η ζωή όπως την ξέρουμε, με την τεράστια ποικιλία και ομορφιά, συμπεριλαμβανομένης της νοήμονος ζωής, είναι αδύνατον να υπάρξει απουσία φωτός.


Τετάρτη 22 Μαΐου, 18:30 – 20:00 : Πηγαίνω στο σχολείο και οι Τέχνες είναι εκεί, Μαρία Κωττούλα, Δρ. Φιλολογίας & Χριστίνα Παπαζήση, Δρ. Βιολογίας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία.

Η εισήγηση στοχεύει σε μια αντιπροσωπευτική παρουσίαση εργασιών με τη συμβολή των τεχνών, οι οποίες υλοποιήθηκαν σε Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια στην Αθήνα και παρουσιάστηκαν σε τρία μαθητικά συνέδρια -Οκτώβρης 2017 και Μάιος 2018-. Σκοπός των συνεδρίων ήταν η διάχυση καλών πρακτικών ανάμεσα στα σχολεία με την ένταξη των τεχνών στη διδασκαλία και στη σχολική ζωή, και η ενθάρρυνση των μαθητών στην παρουσίαση των συλλογικών έργων τους. Οι βασικές διαπιστώσεις από την εμπειρία αυτή, μαθητών και εκπαιδευτικών, ήταν η ενεργοποίηση των συναισθημάτων, η επικοινωνία στην ομάδα και η μετατόπιση απόψεων με τη διεύρυνση των οπτικών σε στερεότυπα ζητήματα.

Δευτέρα 3 Ιουνίου, 18:30 –20:00 : Από το κύτταρο στον άνθρωπο: το πολύτιμο δώρο της ζωής, Ιωάννα Μαστρομηνά, Δρ. Εμβρυολογίας, Κλινική Εμβρυολόγος, Ιατρική μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Εμβρυογένεσις».

Θα εξετασθεί το ταξίδι της ζωής, όπως ξεκινά από το πρωταρχικό κύτταρο, το γονιμοποιημένο ωάριο. Πολλαπλασιασμός, αλλαγές ταυτότητας και κυτταρικές μεταναστεύσεις εκτελούνται με συμμετρία και συντονισμό και συνθέτουν τον καμβά της οικοδόμησης του νέου οργανισμού.


ΜΟΥΣΕΙΟ των ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝΗρακλειδών 16, Θησείο

Κύκλος 3 Διαλέξεων

Ημερομηνίες 
Δευτέρα 6 Μαΐου, Τετάρτη 22 Μαΐου, Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Ώρα
19:00– 21:00


Κόστος

3,00 €* ανά διάλεξη, συμβολικά για την ενίσχυση των σκοπών του Μουσείου

Απαιτείται κράτηση θέσης με mail στο edu@herakleidon-art.gr
Πληροφορίες

Τ: 210 34 61 981
Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00-17:00
Ε: edu@herakleidon-art.gr

Δείτε επίσης...
Διαλέξεις για την πνευματικότητα στην ευρωπαϊκή και ασιατική παράδοσηΠέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 & Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 Δύο δίωρες συναντήσεις με την εικαστικό Ρωξάνη Γιάννου
περισσότερα...