Νέα

ΝΕΟ, ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗΝ «ΠΛΕΥΣΙΣ»
Με ένα νέο, διαδραστικό μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ανανεώνεται η έκθεση «ΠΛΕΥΣΙΣ» και ειδικότερα, η ενότητα «Ένας Αρχαίος Ελληνικός Υπολογιστής».
περισσότερα...
ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ: «Αϊνστάιν-Πικάσο, Μύθοι στις διαστάσεις της πραγματικότητας»
28/4: Τι σχέση έχουν οι ακτίνες Χ, οι μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες, ο τετραδιάστατος χώρος, η φωτογραφία και ο κινηματογράφος με τις «Δεσποινίδες της Αβινιόν» του Πικάσο; Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα που θα προσεγγίσει η μαθηματικός Σταυρούλα Παπανικολάου στη διάλεξή της, αναζητώντας επίσης αποδείξιμες ομοιότητες στη ζωή και τη δημιουργικότητα των δύο αυτών κορυφαίων διανοητών.
περισσότερα...
ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
9/5, «Μερικές συγκρίσεις μυθολογίας και φιλοσοφίας στην Κινεζική και την Ελληνική αρχαιότητα», Ομιλητής: Θεοδόσης Τάσιος, ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π.
31/5, «Γη, αέρας, νερό και φωτιά: Η τεχνολογία της κεραμικής στην Κίνα», Ομιλητής: Γιώργης Μαγγίνης, Διδάκτωρ αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης (Σινολόγος)
περισσότερα...
«ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ ΣΤΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ: Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»
18/5: Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 με μια διάλεξη του διακεκριμένου ιστορικού και προέδρου του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Χάρη Τζάλα.
περισσότερα...
Ο TOULOUSE-LAUTREC ΣΤΟ AMO-PALAZZO FORTI
1/4: Με περίπου 170 έργα του φημισμένου Γάλλου ζωγράφου και εικονογράφου Toulouse-Lautrec από τη συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών, εγκαινιάζεται η έκθεση «Toulouse-Lautrec: La Belle Époque» στο Amo-Palazzo Forti στη Βερόνα της Ιταλίας.
περισσότερα...
Θαλής + Φίλοι: «Το δαχτυλίδι του Μόμπι Ντικ και μια... κβαντική αγκαλιά»
24/3: Ο μαθηματικός Αντώνης Περιβολάκης θα αναφερθεί στο ραντεβού που δίνουν στο κορυφαίο μυθιστόρημα του Andrew Crumey «Μόμπιους Ντικ» τα Μαθηματικά, η Κβαντική Φυσική και η Λογοτεχνία. Μια παρουσίαση με αφορμή ένα έργο που κινείται στα όρια του μεταμοντέρνου, με έντονο το στίγμα της φιλοσοφίας, της πολιτικής και της οικολογίας.
περισσότερα...
Επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει ένα βιωματικό κύκλο τριών εργαστηρίων με τίτλο «Τέχνη και Μαθηματικά». Τα εργαστήρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν ως στόχο την παρουσίαση διδακτικών μεθόδων και την πρακτική εφαρμογή τους στο γνωστικό αντικείμενο των Μαθηματικών.
περισσότερα...
Η ΦΡΕΓΑΤΑ «ΕΛΛΑΣ»: ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 25 & ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων στην έκθεση «Πλεύσις» αφιερωμένες στην ιστορική φρεγάτα «Ελλάς», από τον δημιουργό των ομοιωμάτων-εκθεμάτων των πλοίων Δημήτρη Μάρα
περισσότερα...
Παρουσίαση της ανταλλαγής εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας σε Αθήνα και Πεκίνο το 2017
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, 12:00, στο κτίριο του μουσείου επί της Ηρακλειδών 16 στο Θησείο, για την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας του Μουσείου Ηρακλειδών με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, με στόχο την ανταλλαγή δυο εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας το 2017, Έτος Φιλίας Ελλάδας-Κίνας.
περισσότερα...
ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ: «Κινηματογραφικές Εξισώσεις»
17/2: Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Σωτήρης Τσαφούλιας και ο μαθηματικός-συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης θα μιλήσουν για την ευτυχή αν και ανοίκεια συνάντηση μαθηματικών και κινηματογράφου.
περισσότερα...
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
21/2: Ο ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας Γιάννης Σειραδάκης παρουσιάζει τις νεότερες αποκαλύψεις της διεθνούς έρευνας, για τον πιο διάσημο μηχανισμό της αρχαιότητας.
περισσότερα...
ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
10/2: Η έκθεση «ΠΛΕΥΣΙΣ» εμπλουτίζεται με ιστορικά ομοιώματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, επεξηγηματικά κείμενα, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, αδημοσίευτα σχέδια και σπάνιες φωτογραφίες.
περισσότερα...
Πέμπτες για την Τέχνη και τη Σκέψη
H ActionPlus ΚΟΙΝΣΕΠ σχεδόν κάθε Πέμπτη από 26/1 έως 18/5 διοργανώνει συναντήσεις σεμιναριακού χαρακτήρα με σημαντικούς εισηγητές που προσεγγίζουν ιδιαίτερα θέματα.
περισσότερα...
ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ: «Μουσική και Μαθηματικά»
H μουσικός και μαθηματικός Σουζάνα Βουγιουκλή θα μιλήσει για τους δεσμούς των μαθηματικών με τη μουσική και την αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο.
περισσότερα...
Συμφωνία συνεργασίας με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας
Το Μουσείο Ηρακλειδών με ιδιαίτερη τιμή και χαρά ανακοινώνει την επίσημη συνεργασία του με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, με στόχο την παράλληλη διοργάνωση και ανταλλαγή εκθέσεων το 2017, που έχει ανακηρυχθεί Έτος Φιλίας Ελλάδας-Κίνας. 
περισσότερα...
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
28/12, 11:00 Φέτος τα Χριστούγεννα συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας παρουσιάζοντας τρία παιδικά εργαστήρια, στα οποία η συμμετοχή είναι ελεύθερη. 
περισσότερα...
Προτάσεις δώρων ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Το τυχερό «γούρι» του 2017, καλλιτεχνήματα και ειδικές προσφορές στις εκδόσεις της έκθεσης «ΠΛΕΥΣΙΣ για όλο το Δεκέμβριο! Αλλά και πρωτότυπες μηχανικές κατασκευές, παιχνίδια πειραμάτων και ρομποτικής, γρίφοι, παζλ, επιλεγμένα βιβλία γύρω από τις επιστήμες για μικρούς και μεγάλους, και πολλά άλλα. 
περισσότερα...
θαλής+Φίλοι: «Από την απόλαυση της ανάγνωσης στον κόσμο της επιστήμης»
Η μαθηματικός Άλκηστις Πατρινέλη θα μιλήσει για την πολύπλευρη προσέγγιση της γνώσης μέσα από την ανάγνωση. Πώς μπορεί ένα βιβλίο να μας ωθήσει να εξερευνήσουμε διαφορετικές πτυχές της παγκόσμιας Ιστορίας και να κατανοήσουμε το ρόλο των ανθρώπων που συνέβαλαν στην εξέλιξή της;
περισσότερα...
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΠΛΕΥΣΙΣ»
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η «Πλεύσις» φοράει... τα γιορτινά της, με ειδικές προσφορές αλλά και εορταστική θεματολογία στις ξεναγήσεις! Συγκεκριμένα, το θέμα των κυριακάτικων ξεναγήσεων του Δεκεμβρίου θα είναι «Το χριστουγεννιάτικο καράβι», ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο με το εισιτήριο γενικής εισόδου (6 € κατ’ άτομο).
περισσότερα...
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΠΛΕΥΣΙΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΑ
Tην Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 16:00, και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 11:00, θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις από τον Μηχανολόγο-Μηχανικό M. Sc.-Μικροναυπηγό και δημιουργό των ομοιωμάτων πλοίων-εκθεμάτων, Δημήτρη Μάρα, με θέμα «Τα Πλοία της Αρχαιότητας: Από τα Προϊστορικά έως τα Ελληνιστικά Χρόνια»
περισσότερα...
Παρουσίαση του «Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου»
Σε συνεργασία με το Δήμο Σάμου και το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», παρουσίαζεται το «Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου», που δημιουργείται στο Ηραίο της Σάμου. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «Πλεύσις»
περισσότερα...
Διαλέξεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Πλεύσις»
Την Παρασκευή 25/11 θα συζητήσουμε με την Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου για τις «Τριήρεις και τακτικές στο πεδίο της ναυμαχίας» και με τον Δημήτρη Μάρα για «Ναυπηγική και μοντελισμό της τριήρους»
περισσότερα...
ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ: Λέσχη Ανάγνωσης
Με επίκεντρο το βιβλίο Το κουτσό του Αργεντινού συγγραφέα και δοκιμιογράφου Χούλιο Κορτάσαρ θα διεξάχθει ένα πείραμα ανάγνωσης. Τελικά, ο συγγραφέας χλευάζει το παράλογο ή τη λογική; Υπάρχει πλάνη ως προς την αφηγηματικότητα; Και εάν ναι, η σειρά με την οποία «λέγονται» τα πράγματα, έχει σημασία; Δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2016!
περισσότερα...

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΣΙΣ