«Απο την Γκουερνικα στη Χαρα της Ζωης: Η τεχνη ως φορεας της ειρηνης»Πεμπτη 18 Μαϊου 2017, 19:00
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η έγκαιρη προσέλευση, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων

Το Μουσείο Ηρακλειδών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 με μια διάλεξη του διακεκριμένου  ιστορικού, συγγραφέα και προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Χάρη Τζάλα, με τίτλο «Από την Γκουερνίκα στη Χαρά της Ζωής: Η τέχνη ως φορέας της ειρήνης», την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, στις 19:00, στο κτίριο της Ηρακλειδών 16, Θησείο.

Στις 26 Απριλίου του 1937, στη μικρή βασκική πόλη Guernica (Γκουερνίκα). σκοτώθηκαν 1.654 άμαχοι και το όνομά της χάρη σε ένα έργο τέχνης έμεινε στη συλλογική μνήμη ως ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Η Guernica δεν ήταν στρατιωτικός στόχος και όμως ισοπεδώθηκε. Οι Γερμανοί Ναζί και οι Ιταλοί φασίστες, που είχαν ταχθεί με τους Εθνικιστές του Φράνκο, επέλεξαν αυτήν την τακτική για να πανικοβάλουν τον άμαχο πληθυσμό.

Ο Πάμπλο Πικάσο, ο διάσημος πρωτοπόρος καλλιτέχνης, ζούσε τότε στο Παρίσι και αυτή η τραγωδία στάθηκε πηγή έμπνευσης για το αριστούργημά του «Γκουερνίκα». Πίνακας μεγάλων διαστάσεων, 7,80 επί 3,50 μέτρα, το έργο αυτό απαθανατίζει τα δεινά του πολέμου.

Εννέα χρόνια μετά την «Γκουερνίκα», ο Πικάσο εγκαθίσταται στην Αντίπολη της Νότιας Γαλλίας. Για μια ακόμη φορά είναι ερωτευμένος και η ειρηνική ατμόσφαιρα της όμορφης παραθαλάσσιας αρχαίας ελληνικής πόλης πρόβαλε ένα μοναδικό σκηνικό για μια αντι-Γκουερνίκα, έτσι δημιουργήθηκε το νέο του αριστούργημα «La Joie de Vivre» («Η Χαρά της Ζωής»). Η «Χαρά της Ζωής» εκτίθεται στο Μουσείο Πικάσο στην Αntibes και καθρεφτίζει την ομορφιά, τη γαλήνη της ειρήνης. Εμπνευσμένο από μη πολεμικές διηγήσεις της ελληνικής μυθολογίας, είναι μια έκρηξη χρωμάτων, αισιοδοξίας και χαράς.


Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Χρυσοχέρη, η οποία θα μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία του εικαστικού εργαστηρίου της, «Η Τέχνη προβάλλει την Ειρήνη». Στο εργαστήριο συμμετείχαν συνολικά δώδεκα παιδιά Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού από τη Συρία και την Ελλάδα και ζωγράφισαν αντλώντας έμπνευση από την «Γκουερνίκα». Τα έξι παιδιά από τη Συρία είναι μεταξύ των εκατοντάδων προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στους ξενώνες της Κάριτας Ελλάς σε όλη τη χώρα. Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με την απονομή αναμνηστικού διπλώματος στα παιδιά, ενώ στους χώρους του μουσείου θα εκτίθενται τα ζωγραφικά τους έργα και θα προβάλλονται φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εικαστική δράση.


Επιπλέον, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η έκθεση ΠΛΕΥΣΙΣ-Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους θα έχει ελεύθερη είσοδο (κτίριο Απ. Παύλου 37, Θησείο), Ωράριο: 10:00-20:00, τηλ.: 211 01 26 486.


Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις. σε συνεργασία με