Εγκαίνια έκθεσης «Αρχαία Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία» Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2017

Στο πλαίσιο του Έτους πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας εγκαινιάσθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Ηρακλειδών την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 20:00, η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» με 90 εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, στην οποία διαβάστηκε χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου από τον Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβη Κύριο Γεώργιο Γεννηματά.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στα εγκαίνια λόγω απρόοπτου κωλύματος, στον χαιρετισμό του επισήμανε τη στενή συνεργασία Ελλάδας και Κίνας σε σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την οικονομία έως τον πολιτισμό, και υπογράμμισε ότι «Η σχέση της σημερινής Κίνας με την Ευρώπη περνά, εν πολλοίς, μέσα από την σχέση της με την Ελλάδα. Εκθέσεις όπως η σημερινή και όπως αυτή που θα ακολουθήσει στο Πεκίνο [: ΕΥΡΗΚΑ], δείχνουν το δρόμο».

Ο ιδρυτής του μουσείου Παύλος Φυρός αναφέρθηκε στην έκθεση «Αρχαία Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία», η οποία θα ανοίξει για το κοινό αυτό το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και στα δυο κτίρια του Μουσείου Ηρακλειδών στο Θησείο (Ηρακλειδών 16 & Απ. Παύλου 37) και ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή του ΜΕΤΚ Yin Hao. Συγχρόνως αναφέρθηκε και στην έκθεση ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων την οποία το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει σε έναν μήνα στο ΜΕΤΚ στο Πεκίνο, με επιστημονικό σύμβουλο τον Θεοδόση Τάσιο, Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΑΜΕΤ), και επιμελήτρια την Κλαίρη Παλυβού, Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γενική Γραμματέα της ΕΜΑΕΤ, σε συνεργασία με κορυφαίους Έλληνες ερευνητές και μελετητές, όπως τον Δρ. Κυριάκο Ευσταθίου του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ και τον Δρ. Γιάννη Σειραδάκη, Ομότιμο Καθηγητή Αστρονομίας ΑΠΘ, τον ακαδημαϊκό κύριο Μανόλη Κορρέ, υπεύθυνο συντήρησης της Ακρόπολης, και άλλους.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επιπλέον, τόσο ο Γενικός Διευθυντής του ΜΕΤΚ Yin Hao, όσο και ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zou Xhiaoli, αναφέροντας ότι η ανταλλαγή των δύο αυτών εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας, συμβάλει στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών δεσμών ανάμεσα στους δύο λαούς και στην προαγωγή της συνεργασίας τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Προεδρίας της Βουλής, των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων Αλέξανδρος Μοντιάνο, οι πρεσβείες της Ιαπωνίας, της Ιρλανδίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, καθώς και του ακαδημαϊκού, πνευματικού και επιχειρηματικού κόσμου.
Χορηγός Εστίασης