Εγκαίνια έκθεσης «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων» στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) Πεκίνο, 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων». Η διοργάνωση είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ανταλλαγής εκθέσεων η οποία συνήφθη μεταξύ των Μουσείων ΜΕΤΚ και Ηρακλειδών. Στα κτήρια του δεύτερου στο Θησείο φιλοξενείται ήδη από την 23η Σεπτεμβρίου έκθεση της Αρχαίας Κινεζικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Σε ένα χώρο μεγαλύτερο των 1.400 τετραγωνικών μέτρων, στην αίθουσα εποχικών εκθέσεων του ΜΕΤΚ, οι επιμελητές μας έστησαν μια αισθητικά άψογη έκθεση όπου φιλοξενούνται περισσότερα από πενήντα εκθέματα, τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες του ΜΕΤΚ αγγίζουν τα τέσσερα εκατομμύρια ετησίως γεγονός που είναι ενδεικτικό τους βεληνεκούς και της σημασίας εγχειρήματος καθώς και του αντίκτυπου που αυτό θα έχει στη γνωριμία των δύο λαών μέσα από την εξοικείωσή τους με την ιστορική πορεία του πολιτισμού του άλλου.
Τον γενικό συντονισμό της τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο υποδοχής του Μουσείου, στο πρόθυρο της αίθουσας εποχικών εκθέσεων, είχε ο κ. Ou Jiancheng, βοηθός Γενικός Διευθυντής ενώ παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Γενικός Διευθυντής του METK κ. Yin Hao, το μέλος της Ακαδημίας Επιστήμης και Τεχνολογίας κ. Wu Xiangping και σχεδόν το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του ΜΕΤΚ.
Από ελληνικής πλευράς, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Παύλος Φυρός, ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών και παραβρέθηκαν η κ. Μπελίντα Φυρού, συνιδρυτής του Μουσείου, η κ. Κλαίρη Παλυβού, ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Γενική Γραμματέας της ΕΜΑΕΤ και επιμελήτρια της «ΕΥΡΗΚΑ», η κ. Ελένη Νομικού, Γενική Διευθύντρια του Μουσείου Ηρακλειδών, και άλλοι.
Στην τελετή των εγκαινίων, εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας μίλησε η κ. Ελισάβετ Φωτιάδου, πληρεξούσια υπουργός Β. πρέσβης, και παραβρέθηκαν ο κ. Εμμανουήλ Στάντζος, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, ο κ. Περικλής Δαβανέλος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, ο κ. Αναστάσιος Κέζας, Α’ Γραμματέας της πρεσβείας, ο κ. Ευθύμιος Αθανασιάδης σύμβουλος Τύπου και Επικοινωνίας, και άλλοι.
Η έκθεση, η οποία συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Ηρακλειδών, την ΕΜΑΕΤ και το CSTM με την συνδρομή του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα διαρκέσει μέχρι την 8η Μαρτίου 2018 και τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων/Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας, και Εξωτερικών. Χορηγοί της έκθεσης είναι η Hublot και το ΙΤΕ.