Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ & Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ LOGICOMIXΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 19:00

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ συνεχίζει και φέτος τη διοργάνωση διαλέξεων σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών, στο κτήριο της Ηρακλειδών 16 στο Θησείο. 

Ομιλητές: Δηώ Μπαλάφα, Αιμίλιος Σπηλιόπουλος

Η εποχή στην οποία διαδραματίστηκαν τα γεγονότα στο Logicomix – το graphic novel των Απόστολου Δοξιάδη, Χρίστου Παπαδημητρίου, Αλέκου Παπαδάτου και Annie Di Donna–, δηλαδή το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ήταν μια εποχή αναθεμελίωσης και ανατροπής όλης της κοινωνίας. Οι νέες ανακαλύψεις και θεωρίες στα μαθηματικά και τη φυσική, καθώς και η ανάπτυξη της τεχνολογίας, άλλαξαν τη νοοτροπία των ανθρώπων.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και τα απολυταρχικά καθεστώτα αυτής της εποχής επηρέασαν με πολλούς τρόπους τις τέχνες. Στη διάλεξη αυτή παρουσιάζονται, μέσα από μια σύντομη αλλά περιεκτική διαδρομή, οι αλλαγές και τα νέα ρεύματα που εμφανίστηκαν αυτήν την ιστορική περίοδο στη ζωγραφική και τη μουσική.

Οι Δηώ Μπαλάφα και ο Αιμίλιος Σπηλιόπουλος, φοιτητές σήμερα του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ αντίστοιχα, ήταν, ως μαθητές στο 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών, δραστήρια μέλη του Ομίλου «Μαθηματικά και Λογοτεχνία».


Η ομάδα
ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ είναι μια μεγάλη παρέα εθελοντών. Από την ίδρυσή της, το 2005, εμπνέει και στηρίζει τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης και κάθε δραστηριότητα (συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις) που προάγει το στοχασμό, τη γνώση και το διάλογο. Είναι ένα ανοιχτό δίκτυο ενημέρωσης και δράσεων, που ξεκινά από το χώρο της εκπαίδευσης και ανοίγεται στην κοινωνία..

Ο Όμιλος «Μαθηματικά και Λογοτεχνία» του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Αθηνών λειτουργεί συνεχώς από τη σχολική χρονιά 2005 -06. Έχει ως σκοπό τη μελέτη της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας των Μαθηματικών αλλά και της Φυσικής, καθώς και τη σχέση τους με τις τέχνες, με «όχημα» την ανάγνωση ενός βιβλίου μαθηματικής λογοτεχνίας η εκλαΐκευσης της επιστήμης.


Πληροφορίες

Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-17:00
Τ: 210 34 61 981
Ε: edu@herakleidon-art.gr