ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ: μια νεα Λεσχη-πειραμα αναγνωσης
σαββατο 1ο ΔεκεβΡΙΟΥ 2016-4 Μαρτίου 2017, 16:00

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Μουσείο Ηρακλειδών, οργανώνει τη λειτουργία μιας νέας Λέσχης Ανάγνωσης, η οποία θα επικεντρωθεί στην ανάγνωση του βιβλίου Το κουτσό του Αργεντινού συγγραφέα και δοκιμιογράφου Χούλιο Κορτάσαρ (1914-1984). Πρόκειται για το δημοφιλέστερο βιβλίο του συγγραφέα, ένα τολμηρό ανάγνωσμα, αποστασιοποιημένο από τις λογοτεχνικές συμβάσεις του 20ού αιώνα, με φιλοσοφικές και μεταφυσικές προεκτάσεις, καθώς και με αρκετό χιούμορ.

Οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης, με συντονίστρια την Κύρα Κοτζιά, θα γίνονται κάθε Σάββατο. Ξεκινούν στις 10 Δεκεμβρίου, από τις 4 έως τις 5.30 μ.μ., στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο). Θα ακολουθήσουν τέσσερις ακόμη συναντήσεις την ίδια ώρα στις ημερομηνίες: 14 και 28 Ιανουαρίου, 11 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου 2017.

Για λόγους προγραμματισμού, καλό είναι να δηλώσετε συμμετοχή στη Λέσχη μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2016 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@thalesandfriends.org

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας του Κορτάσαρ είναι ο Οράσιο Ολιβέιρα, ένας ανέστιος Αργεντινός διανοούμενος που ζει στο Παρίσι της δεκαετίας του '50. Το βιβλίο αφηγείται, με έναν αρκετά πρωτότυπο και αντισυμβατικό τρόπο, την ιστορία ενός ήρωα που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κόσμου που δεν κατανοεί. Δεν έχει χάσει, όμως την ελπίδα του και δεν σταματά ποτέ να αναζητά το υπαρξιακό του Κέντρο σε μια περιπέτεια στο μεταίχμιο πραγματικότητας και φαντασίας, που μοιάζει με ένα αδιάκοπο παιχνίδι με πολλαπλές κατευθύνσεις.

 
Γιατί όμως πρόκειται για πείραμα ανάγνωσης; «Στην πραγματικότητα το βιβλίο αυτό είναι πολλά βιβλία», αναφέρει ο ίδιος ο Κορτάσαρ για το αγαπημένο του δημιούργημα. Ο συγγραφέας πλέκει την ιστορία του εξιστορώντας την σε πολλά μικρά κεφάλαια, χωρίζοντας ταυτόχρονα το βιβλίο σε τρία τμήματα. Αρχικά, ο ίδιος προτείνει μία συγκεκριμένη σειρά ανάγνωσης των αριθμημένων κεφαλαίων. Τι συμβαίνει; Μήπως μας δίνει το κλειδί της βέλτιστης ανάγνωσης; Κατόπιν, αναφέρει ότι μπορεί κανείς να το διαβάσει «κλασικά», δηλαδή με γραμμικό τρόπο, από την αρχή προς το τέλος, αποκλείοντας το τελευταίο τμήμα. Επίσης, εξηγεί ότι Το κουτσό μπορεί να διαβαστεί με οποιαδήποτε τυχαία σειρά.

Ένα βιβλίο, τρεις επιλογές (για να μην αναφερθούμε στις άπειρες άλλες).

Στο πλαίσιο των παραπάνω, ευελπιστούμε ότι η ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας για αυτή την ιδιαίτερη Λέσχη Ανάγνωσης θα αποδειχθεί αρκετή για να σχηματιστούν τρεις ομάδες που θα διαβάσουν το βιβλίο με τρεις διαφορετικές σειρές ανάγνωσης, προκειμένου να συζητήσουμε κατά πόσο η αντίληψή μας ως προς το νόημα του βιβλίου αλλάζει μεταξύ των ομάδων (και γιατί όχι, και εντός των ομάδων).

Τελικά, ο συγγραφέας χλευάζει το παράλογο ή τη λογική; Στηρίζει την πεποίθηση ότι η βελτίωση του ανθρώπου προέρχεται από την επιστήμη ή όχι; Υπάρχει πλάνη ως προς την αφηγηματικότητα; Και εάν ναι, η σειρά με την οποία «λέγονται» τα πράγματα, έχει σημασία;

 

Συντονίστρια

Κύρα Κοτζιά kyrakotzia@gmail.com


Πληροφορίες
Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-17:00
Τ: 210 34 61 981
Ε: edu@herakleidon-art.gr