ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ: ΝΕος κΥκλος διαλΕξεων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΔεκεμβΡΙΟΥ, 19:00

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ συνεχίζει και φέτος τη διοργάνωση διαλέξεων σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών, στο κτίριο της Ηρακλειδών 16 στο Θησείο: Μαθηματικοί, φυσικοί, μουσικοί, γλωσσολόγοι, καλλιτέχνες και συγγραφείς προσεγγίζουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την τέχνη και την αφήγηση. 

Στην τρίτη διάλεξη της ομάδας, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 19.00, με τίτλο «Από την απόλαυση της ανάγνωσης στον κόσμο της επιστήμης-Μια ιδέα για ένα δημιουργικό εργαστήριο στο σχολείο», η μαθηματικός Άλκηστις Πατρινέλη θα μιλήσει για την πολύπλευρη προσέγγιση της γνώσης μέσα από την ανάγνωση.

Η ανάγνωση και ο κόσμος των βιβλίων προσφέρουν ψυχαγωγία, γνώση, αρκετές αφορμές για προβληματισμό. Πώς μπορεί, όμως, ένα βιβλίο να μας ωθήσει να εξερευνήσουμε διαφορετικές πτυχές της παγκόσμιας Ιστορίας, της Ιστορίας της Επιστήμης και να κατανοήσουμε το ρόλο των ανθρώπων που συνέβαλαν στην εξέλιξή της; Ειδικότερα, στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος, τις περισσότερες φορές η γνώση παραμένει αποσπασματική, ενώ οι συνδέσεις ανάμεσα στα μαθήματα διαφορετικών τομέων είναι, σχεδόν, ανύπαρκτες. Ένα κατάλληλα επιλεγμένο ανάγνωσμα μπορεί να μειώσει αυτή την απόσταση: να αποκαλύψει αρκετές διεπιστημονικές συγγένειες ανάμεσα στα μαθήματα. Να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να εξερευνήσουν, να αναλύσουν, να συζητήσουν, μ' έναν τρόπο ευχάριστο, πρωτότυπο και δημιουργικό, θέματα που σχετίζονται με τις διαφορετικές εποχές της Ιστορίας, με ποικίλα επιστημονικά επιτεύγματα, με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Στην ομιλία αυτή, θα παρουσιαστούν ιδέες για μια πολύπλευρη προσέγγιση της γνώσης μέσα από επιλεγμένα παραδείγματα συγκεκριμένων βιβλίων.


Η Άλκηστις Πατρινέλη σπούδασε μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986-1991). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M. Sc.) στην εκπαίδευση από το Nova Southeastern University of Florida. Από το 1992 εργάζεται ως καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο Νέα Γενιά Ζηρίδη. Από το 2006, συντονίζει λέσχες ανάγνωσης στο σχολείο της και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ


Για να δείτε βίντεο από τις προηγούμενες ομιλίες, πατήστε ΕΔΩ


Η ομάδα
ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ είναι μια μεγάλη παρέα εθελοντών, που εμπνέει και στηρίζει τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων που προάγουν το στοχασμό, τη γνώση και το διάλογο. Η γόνιμη πορεία της ομάδας αναγνωρίζεται και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει, όπως ήταν τα περίφημα συνέδρια με διεθνή απήχηση τα οποία διερευνούσαν τη σχέση των μαθηματικών με την αφήγηση (Μύκονος 2005, Δελφοί 2007), αλλά και η έντονη δραστηριότητά της, με διαλέξεις, σεμινάρια, συναντήσεις, εργαστήρια και μαθηματικά πανηγύρια.Πληροφορίες

Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-17:00
Τ: 210 34 61 981
Ε: edu@herakleidon-art.gr