ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ: ΝΕος κΥκλος διαλΕξεων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Φεβρουαρίου, 19:00

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ συνεχίζει και φέτος τη διοργάνωση διαλέξεων σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών, στο κτίριο της Ηρακλειδών 16 στο Θησείο: Μαθηματικοί, φυσικοί, μουσικοί, γλωσσολόγοι, καλλιτέχνες και συγγραφείς προσεγγίζουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την τέχνη και την αφήγηση. 

Στην πέμπτη διάλεξη της ομάδας, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 19.00, με τίτλο «Κινηματογραφικές Εξισώσεις», ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Σωτήρης Τσαφούλιας και ο μαθηματικός-συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης θα μιλήσουν για την ευτυχή αν και ανοίκεια αυτή συνάντηση μαθηματικών και κινηματογράφου. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης θα αφηγηθεί την ιστορία αυτής της συνάντησης, από τις μαυρόασπρες ταινίες του μεσοπολέμου μέχρι σήμερα, μπροστά και πίσω από την οθόνη, ενώ ο Σωτήρης Τσαφούλιας θα αναφερθεί στη σχέση του με την Πυθαγόρεια σκέψη και την έμπνευσή του να την ανεβάσει στο πανί.

Από τη στιγμή που ο πρώτος προϊστορικός άνθρωπος επέλεξε να διακοσμήσει τη σπηλιά του με παραστάσεις και μοτίβα, οι εικαστικές τέχνες διατηρούν μόνιμα ένα ανοικτό παράθυρο προς τα μαθηματικά. Ύστερα, στις μέρες του Πυθαγόρα, ήρθε η σειρά της μουσικής. Μάλιστα ο αρχαίος φιλόσοφος, αφού πρώτος κατάφερε να εκφράσει μέσω των αριθμών την αρμονία των ήχων οραματίστηκε να αφουγκραστεί, μέσα από το ίδιο μέσον, και την αρμονία του σύμπαντος. Οι αφηγηματικές τέχνες – λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος άργησαν περισσότερο. Ωστόσο, το τέλος του εικοστού αιώνα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αρκετά ευτυχισμένα παντρέματα αφήγησης και μαθηματικών. Κάποια από αυτά βάδισαν με επιτυχία την μεγάλη οθόνη. Από το « π » του Darren Aronofsky και το « Good Will Hunting » του Gus Van Sant μέχρι το « The Oxford Murders » του Álex de la Iglesia και το « La habitación de Fermat » των Luis Piedrahita και Rodrigo Sopeña, οι δημιουργοί άρχισαν να αναζητούν έμπνευση και ιδέες μέσα στον άλλοτε απρόσιτο, γυάλινο πύργο των μαθηματικών. Γρίφοι, εξισώσεις, ιστορίες αναζήτησης και ιστορίες παραφροσύνης ζωντανεύουν μέσα από την υποκριτική τέχνη και τη σκηνοθετική μαεστρία ξακουστών δημιουργών. Και σήμερα, με την υπογραφή του Σωτήρη Τσαφούλια, το « Έτερος Εγώ», το πρώτο ελληνικό μαθηματικό – αστυνομικό θρίλερ είναι γεγονός.


Ο Σωτήρης Τσαφούλιας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1975. Αν και ο κινηματογράφος ήταν η μεγάλη του αγάπη από μικρός, σπούδασε Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και Ναυτικό Δίκαιο. Ύστερα από μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο των επιχειρήσεων επέστρεφε στον κινηματογράφο που ήταν ανέκαθεν ο στόχος του. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους “Κοινός Παρονομαστής” συμμετείχε σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ κερδίζοντας πολλά βραβεία σε διάφορες κατηγορίες , ανάμεσα τους το βραβείο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Καλύτερης ταινίας και Βραβείο Κοινού. Ο “Κοινός Παρονομαστής” βγήκε στις ελληνικές αίθουσες το Δεκέμβριο του 2014. Το σενάριο του «ΚΟΙΝΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗ» θα μεταφερθεί στο θέατρο από τον Didier Long (διάσημο Γάλλο θεατρικό σκηνοθέτη ) και θα κάνει πρεμιέρα στο “Theatre de l’ Atelier” στο Παρίσι το φθινόπωρο του 2017.

To “Έτερος Εγώ” είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του ή οποία στη πρώτη της προβολή στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απέσπασε 2 βραβεία. Το Βραβείο Κοινού «Μιχάλης Κακογιάννης» και to Βραβείο Επιτροπής Νεότητας Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης - Καλύτερη Ταινία.

O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Από τις Εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν τα βιβλία του « Μαθηματικά Επίκαιρα » και τα μυθιστορήματα « Πυθαγόρεια Εγκλήματα » (έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες) « Αχμές, ο γιος του φεγγαριού » (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας), « Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού», « Ο μέτοικος και η συμμετρία», « Εγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής», « Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι ». Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο του « Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά ».

Έχει συμμετάσχει, επίσης, με έργα του σε συλλογικούς τόμους αστυνομικών διηγημάτων (Ελληνικά Εγκλήματα 2,3,4, Είσοδος Κινδύνου και Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα). Έχει μεταφράσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά αρκετά λογοτεχνικά και επιστημονικά βιβλία, σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Académiques.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Για να δείτε βίντεο από τις προηγούμενες ομιλίες, πατήστε ΕΔΩ


Η ομάδα
ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ είναι μια μεγάλη παρέα εθελοντών, που εμπνέει και στηρίζει τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων που προάγουν το στοχασμό, τη γνώση και το διάλογο. Η γόνιμη πορεία της ομάδας αναγνωρίζεται και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει, όπως ήταν τα περίφημα συνέδρια με διεθνή απήχηση τα οποία διερευνούσαν τη σχέση των μαθηματικών με την αφήγηση (Μύκονος 2005, Δελφοί 2007), αλλά και η έντονη δραστηριότητά της, με διαλέξεις, σεμινάρια, συναντήσεις, εργαστήρια και μαθηματικά πανηγύρια.


Πληροφορίες

Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-17:00
Τ: 210 34 61 981
Ε: edu@herakleidon-art.gr