ΟΙ πολεισ μεσα στην πολη: χαρτογραφωντασ ξανα το θησειο

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τα δελτία, οι καιρικές συνθήκες αύριο θα είναι κακές. Για το λόγο αυτό, ο περίπατος ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ για την επόμενη Κυριακή 7 Οκτωβρίου, την ίδια ώρα.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση


Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομίας με θέμα ΠΟΛ(ε)ΙΣ «…Πόλεις παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες, αλλά κυρίως οι πόλεις που ζούμε, με το παρελθόν που κουβαλούν και τους τρόπους που βρίσκουν να το εντάσσουν στη σύγχρονη ζωή τους είναι οι πρωταγωνίστριες του εορτασμού. Θα αφηγηθούν την Ιστορία τους, ή πολλές μικρές ιστορίες και θα φανερώσουν τις σχέσεις που συνυφαίνονται εντός τους και που μπορεί να χαρακτηρίζονται από ενσωμάτωση ή απόρριψη, ανοχή ή αδιαφορία, δημιουργικότητα ή αμηχανία, προστασία ή βανδαλισμό. Ιστορίες που μπορεί να είναι μοναδικές ή να επαναλαμβάνονται με κάποιο τρόπο όχι μόνο μέσα στα όρια της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Και μέσα από τις ιστορίες τους θα αναδειχθούν οι μηχανισμοί μεταμόρφωσής τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και η πορεία τους προς το μέλλον»… (απόσπασμα από την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού)

Η πόλις και οι «πόλεις»

Τελικά η Αθήνα είναι μία, ή μήπως… πολλές;  Το αθηναϊκό αστικό περιβάλλον με την πολυτάραχη ιστορία αιώνων αφηγείται ιστορίες πανάρχαιες και αποκαλύπτεται. Σε έναν βιωματικό περίπατο για ενήλικες και εφήβους από 12 ετών στο ιστορικό κέντρο με αφετηρία το Μουσείο Ηρακλειδών θα ιχνηλατήσουμε το ορατό και αθέατο παρελθόν αναζητώντας «μικροϊστορίες» στη μεγάλη πολεοδομική ιστορία της Αθήνας. Στόχος μας -τι άλλο;-  να εντοπίσουμε  ορατές αλλά και αθέατες «πόλεις» μέσα στην πόλη, που μας κληροδότησαν οι άνθρωποι που τις δημιούργησαν και έζησαν σε αυτές.  Με οδηγό ιστορικούς χάρτες της Αθήνας, αρχαίες και νεότερες πηγές  και με πυξίδα τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα θα ανακαλύψουμε «αστικές νησίδες» από το παρελθόν που επιβιώνουν σε πείσμα του χρόνου στον σύγχρονο αδηφάγο αστικό ιστό συνθέτοντας  ένα συναρπαστικό παζλ και ψιθυρίζοντας καλά κρυμμένα μυστικά.

Η εκδήλωση της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου 2018, ξεκινά στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώνεται στη μια και μισή. Ανάλογα με τον καιρό και τις διαθέσεις του, πιθανόν να χρειαστείτε καπέλο, οπωσδήποτε νερό, προαιρετικά φωτογραφική μηχανή ή σημειωματάριο και μολύβι, για να αποθηκεύσετε αναμνήσεις, και διάθεση για περπάτημα και ερωτήσεις.

Επικεφαλής του περιπάτου θα είναι η κ. Λίλα Πατσιάδου. 

Η εκδήλωση είναι δωρεάν.