Νέα

ΝΕΟ, ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗΝ «ΠΛΕΥΣΙΣ»
Με ένα νέο, διαδραστικό μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ανανεώνεται η έκθεση «ΠΛΕΥΣΙΣ» και ειδικότερα, η ενότητα «Ένας Αρχαίος Ελληνικός Υπολογιστής».
περισσότερα...
ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ: «Αϊνστάιν-Πικάσο, Μύθοι στις διαστάσεις της πραγματικότητας»
28/4: Τι σχέση έχουν οι ακτίνες Χ, οι μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες, ο τετραδιάστατος χώρος, η φωτογραφία και ο κινηματογράφος με τις «Δεσποινίδες της Αβινιόν» του Πικάσο; Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα που θα προσεγγίσει η μαθηματικός Σταυρούλα Παπανικολάου στη διάλεξή της, αναζητώντας επίσης αποδείξιμες ομοιότητες στη ζωή και τη δημιουργικότητα των δύο αυτών κορυφαίων διανοητών.
περισσότερα...
ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
9/5, «Μερικές συγκρίσεις μυθολογίας και φιλοσοφίας στην Κινεζική και την Ελληνική αρχαιότητα», Ομιλητής: Θεοδόσης Τάσιος, ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π.
31/5, «Γη, αέρας, νερό και φωτιά: Η τεχνολογία της κεραμικής στην Κίνα», Ομιλητής: Γιώργης Μαγγίνης, Διδάκτωρ αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης (Σινολόγος)
περισσότερα...
«ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ ΣΤΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ: Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»
18/5: Γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 με μια διάλεξη του διακεκριμένου ιστορικού και προέδρου του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Χάρη Τζάλα.
περισσότερα...
Ο TOULOUSE-LAUTREC ΣΤΟ AMO-PALAZZO FORTI
1/4: Με περίπου 170 έργα του φημισμένου Γάλλου ζωγράφου και εικονογράφου Toulouse-Lautrec από τη συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών, εγκαινιάζεται η έκθεση «Toulouse-Lautrec: La Belle Époque» στο Amo-Palazzo Forti στη Βερόνα της Ιταλίας.
περισσότερα...
Θαλής + Φίλοι: «Το δαχτυλίδι του Μόμπι Ντικ και μια... κβαντική αγκαλιά»
24/3: Ο μαθηματικός Αντώνης Περιβολάκης θα αναφερθεί στο ραντεβού που δίνουν στο κορυφαίο μυθιστόρημα του Andrew Crumey «Μόμπιους Ντικ» τα Μαθηματικά, η Κβαντική Φυσική και η Λογοτεχνία. Μια παρουσίαση με αφορμή ένα έργο που κινείται στα όρια του μεταμοντέρνου, με έντονο το στίγμα της φιλοσοφίας, της πολιτικής και της οικολογίας.
περισσότερα...
Επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει ένα βιωματικό κύκλο τριών εργαστηρίων με τίτλο «Τέχνη και Μαθηματικά». Τα εργαστήρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν ως στόχο την παρουσίαση διδακτικών μεθόδων και την πρακτική εφαρμογή τους στο γνωστικό αντικείμενο των Μαθηματικών.
περισσότερα...
Η ΦΡΕΓΑΤΑ «ΕΛΛΑΣ»: ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 25 & ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων στην έκθεση «Πλεύσις» αφιερωμένες στην ιστορική φρεγάτα «Ελλάς», από τον δημιουργό των ομοιωμάτων-εκθεμάτων των πλοίων Δημήτρη Μάρα
περισσότερα...
Παρουσίαση της ανταλλαγής εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας σε Αθήνα και Πεκίνο το 2017
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, 12:00, στο κτίριο του μουσείου επί της Ηρακλειδών 16 στο Θησείο, για την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας του Μουσείου Ηρακλειδών με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, με στόχο την ανταλλαγή δυο εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας το 2017, Έτος Φιλίας Ελλάδας-Κίνας.
περισσότερα...
ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ: «Κινηματογραφικές Εξισώσεις»
17/2: Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Σωτήρης Τσαφούλιας και ο μαθηματικός-συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης θα μιλήσουν για την ευτυχή αν και ανοίκεια συνάντηση μαθηματικών και κινηματογράφου.
περισσότερα...
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
21/2: Ο ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας Γιάννης Σειραδάκης παρουσιάζει τις νεότερες αποκαλύψεις της διεθνούς έρευνας, για τον πιο διάσημο μηχανισμό της αρχαιότητας.
περισσότερα...
ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
10/2: Η έκθεση «ΠΛΕΥΣΙΣ» εμπλουτίζεται με ιστορικά ομοιώματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, επεξηγηματικά κείμενα, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, αδημοσίευτα σχέδια και σπάνιες φωτογραφίες.
περισσότερα...
Πέμπτες για την Τέχνη και τη Σκέψη
H ActionPlus ΚΟΙΝΣΕΠ σχεδόν κάθε Πέμπτη από 26/1 έως 18/5 διοργανώνει συναντήσεις σεμιναριακού χαρακτήρα με σημαντικούς εισηγητές που προσεγγίζουν ιδιαίτερα θέματα.
περισσότερα...
ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ: «Μουσική και Μαθηματικά»
H μουσικός και μαθηματικός Σουζάνα Βουγιουκλή θα μιλήσει για τους δεσμούς των μαθηματικών με τη μουσική και την αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο.
περισσότερα...
Συμφωνία συνεργασίας με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας
Το Μουσείο Ηρακλειδών με ιδιαίτερη τιμή και χαρά ανακοινώνει την επίσημη συνεργασία του με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, με στόχο την παράλληλη διοργάνωση και ανταλλαγή εκθέσεων το 2017, που έχει ανακηρυχθεί Έτος Φιλίας Ελλάδας-Κίνας. 
περισσότερα...