Νέα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
28/12, 11:00 Φέτος τα Χριστούγεννα συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας παρουσιάζοντας τρία παιδικά εργαστήρια, στα οποία η συμμετοχή είναι ελεύθερη. 
περισσότερα...
Προτάσεις δώρων ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Το τυχερό «γούρι» του 2017, καλλιτεχνήματα και ειδικές προσφορές στις εκδόσεις της έκθεσης «ΠΛΕΥΣΙΣ για όλο το Δεκέμβριο! Αλλά και πρωτότυπες μηχανικές κατασκευές, παιχνίδια πειραμάτων και ρομποτικής, γρίφοι, παζλ, επιλεγμένα βιβλία γύρω από τις επιστήμες για μικρούς και μεγάλους, και πολλά άλλα. 
περισσότερα...
θαλής+Φίλοι: «Από την απόλαυση της ανάγνωσης στον κόσμο της επιστήμης»
Η μαθηματικός Άλκηστις Πατρινέλη θα μιλήσει για την πολύπλευρη προσέγγιση της γνώσης μέσα από την ανάγνωση. Πώς μπορεί ένα βιβλίο να μας ωθήσει να εξερευνήσουμε διαφορετικές πτυχές της παγκόσμιας Ιστορίας και να κατανοήσουμε το ρόλο των ανθρώπων που συνέβαλαν στην εξέλιξή της;
περισσότερα...
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΠΛΕΥΣΙΣ»
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η «Πλεύσις» φοράει... τα γιορτινά της, με ειδικές προσφορές αλλά και εορταστική θεματολογία στις ξεναγήσεις! Συγκεκριμένα, το θέμα των κυριακάτικων ξεναγήσεων του Δεκεμβρίου θα είναι «Το χριστουγεννιάτικο καράβι», ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο με το εισιτήριο γενικής εισόδου (6 € κατ’ άτομο).
περισσότερα...
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΠΛΕΥΣΙΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΑ
Tην Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 16:00, και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 11:00, θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις από τον Μηχανολόγο-Μηχανικό M. Sc.-Μικροναυπηγό και δημιουργό των ομοιωμάτων πλοίων-εκθεμάτων, Δημήτρη Μάρα, με θέμα «Τα Πλοία της Αρχαιότητας: Από τα Προϊστορικά έως τα Ελληνιστικά Χρόνια»
περισσότερα...
Παρουσίαση του «Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου»
Σε συνεργασία με το Δήμο Σάμου και το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», παρουσίαζεται το «Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου», που δημιουργείται στο Ηραίο της Σάμου. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «Πλεύσις»
περισσότερα...
Διαλέξεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Πλεύσις»
Την Παρασκευή 25/11 θα συζητήσουμε με την Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου για τις «Τριήρεις και τακτικές στο πεδίο της ναυμαχίας» και με τον Δημήτρη Μάρα για «Ναυπηγική και μοντελισμό της τριήρους»
περισσότερα...
ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ: Λέσχη Ανάγνωσης
Με επίκεντρο το βιβλίο Το κουτσό του Αργεντινού συγγραφέα και δοκιμιογράφου Χούλιο Κορτάσαρ θα διεξάχθει ένα πείραμα ανάγνωσης. Τελικά, ο συγγραφέας χλευάζει το παράλογο ή τη λογική; Υπάρχει πλάνη ως προς την αφηγηματικότητα; Και εάν ναι, η σειρά με την οποία «λέγονται» τα πράγματα, έχει σημασία; Δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2016!
περισσότερα...

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΣΙΣ

Θαλής + Φίλοι: «Κρυπτογραφία & Συμβολισμός στο έργο του Edgar Allan Poe»
Η μαθηματικός Στέλλα Δημητρακοπούλου θα επιχειρήσει, με αφορμή το εξαιρετικό έργο του Edgar Allan Poe Ο Χρυσός Σκαραβαίος, να προσεγγίσει τη σχέση των μαθηματικών με την τέχνη μέσα από ένα μυθιστόρημα κλασικής και όχι καθαρά μαθηματικής λογοτεχνίας.
περισσότερα...
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ
Το Μουσείο Ηρακλειδών συμμετέχει στο «Μήνα Εφηβείας» των Εκδόσεων Πατάκη, με τη διοργάνωση του βιωματικού εργαστηρίου «Παιχνίδια λόγου και σκέψης» (πρόγραμμα Μικροί Ηγέτες©), την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016, 17:00-20:00, στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65, Αθήνα)
περισσότερα...
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 2016: ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΥΣ
Υποστηρίζουμε την προβολή του Μαραθωνίου δρόμου στις 13 Νοεμβρίου 2016 με δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση «ΠΛΕΥΣΙΣ» για τους δρομείς και τους συνοδούς τους τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, μεταξύ 13:00 και 15:00.
περισσότερα...
Ο TOULOUSE-LAUTREC ΣΤΟ PALAZZO CHIABLESE
22/10: Με περίπου 170 έργα του φημισμένου Γάλλου ζωγράφου και εικονογράφου Toulouse-Lautrec από τη συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών, εγκαινιάζεται η έκθεση «Toulouse-Lautrec: La Belle Époque» στο Palazzo Chiablese στο Τορίνο της Ιταλίας.
περισσότερα...
ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ: Νέος κύκλος διαλεξεων
21/10, 19:00: Ομιλία του Καθηγητή Υπολογιστικής και Ποσοτικής Γλωσσολογίας, Γιώργου Κ. Μικρού, με τίτλο «Πόσο διαφορετικά γράφουν άνδρες και γυναίκες; Προβλέποντας το φύλο του συγγραφέα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».
περισσότερα...
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Μείνετε «συντονισμένοι» στην ιστοσελίδα μας και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία, αλλά και για να δηλώσετε εγκαίρως συμμετοχή, καθώς οι ομάδες είναι ολιγομελείς για το καλύτερο εκπαιδευτικό-επιμορφωτικό αποτέλεσμα. 
περισσότερα...
ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ2016-2017
Γύρω από το τρίπτυχο «Επιστήμη-Τέχνη-Μαθηματικά», τα παιδικά εργαστήρια του Μουσείου Ηρακλειδών απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου και στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας του παιδιού.
περισσότερα...
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ2016-2017
Το Μουσείο Ηρακλειδών προσκαλεί την εκπαιδευτική κοινότητα την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016, στις 14:30, στο κτίριο της οδού Ηρακλειδών 16, Θησείο, στην παρουσίαση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος 2016-2017 για μαθητές όλων [...]
περισσότερα...
ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ2016-2017
Τη φετινή σχολική χρονιά το Μουσείο Ηρακλειδών εισάγει μια ολοκαίνουργια ενότητα εργαστηρίων, προσφέροντας στους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων τη δυνατότητα να βιώσουν μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία.
περισσότερα...
Εργαστηρια χαρακτικης και διαλεξηΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016
Δύο εργαστήρια Χαρακτικής αλλά και μια διάλεξη από τον επιμελητή της έκθεσης, στο πλαίσιο της «Σύγχρονης Χαρακτικής Τέχνης από την Αθήνα»
περισσότερα...
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!
Η έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω» θα «πάει διακοπές» από την Κυριακή 31 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, ενώ η έκθεση «Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα» από την Τρίτη 2 μέχρι και την Πέμπτη 18 Αυγούστου.
Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι!
περισσότερα...
TOULOUSE-LAUTREC ΣΤΟ FENIMORE ART MUSEUM
28 ΜΑΙΟΥ-5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2016 θα διαρκέσει η έκθεση του Toulouse-Lautrec στο Fenimore Art Museum της Νέας Υόρκης, με έργα από το Μουσείο Ηρακλειδών.
περισσότερα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2016
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ 2016
Διάλεξη, ανοιχτή για το κοινό, του Δρ Αστροφυσικής Αντώνιου Αντωνίου με θέμα «Η μελωδία του Σύμπαντος» στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
περισσότερα...
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2016
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΙΟΥ 2016
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 8-11 ετών, με θέμα «Το σπίτι μέσα στο μουσείο», στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
περισσότερα...
VICTOR VASARELY: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΑΤΙ
18 Φεβρουαριου-10 Απριλιου 2016
Μέχρι τον Απρίλιο 2016 θα διαρκέσει η έκθεση του Victor Vasarely στο Μουσείο Mattatuck του Κονέκτικατ, όπου θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, 60 μεταξοτυπίες του καλλιτέχνη από τη συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών. 
περισσότερα...
ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ
11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ-17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
Συμμετέχουμε ως χορηγοί στο μεγάλο διάπλου της Σύμπλευσης με σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές.
περισσότερα...
ATHENS SCIENCE FESTIVAL
6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016-10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
Με τη δράση «Παίζω και καταλαβαίνω, κατασκευάζω και ανακαλύπτω» συμμετέχουμε και φέτος στο καθιερωμένο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας.
περισσότερα... 
Open House Athens 2016
Ανοίγουμε στο κοινό τις πόρτες και των δυο κτιρίων μας, από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. 
περισσότερα...
ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ-31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Δυο νέα ενιαία εισιτήρια με έμφαση στις οικογένειες, θα εκδίδονται αποκλειστικά από το κτίριο της Απ. Παύλου 37, στο Θησείο, κατά την επίσκεψη στην εκάστοτε περιοδική έκθεσή του.
περισσότερα...
8Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
30 ΜΑΡΤΙΟΥ-3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
Με σειρά εκπαιδευτικών δράσεων γύρω από τη φιλοσοφία του μουσείου, «Επιστήμη, Τέχνη, Μαθηματικά», συμμετέχουμε και φέτος στη μεγάλη γιορτή των μαθηματικών!
περισσότερα...
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΟΥ ΦΛΩΜΠΕΡ»
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
Η Ευτυχία Νικολαπούλου, οι εκδόσεις Οσελότος και το Μουσείο Ηρακλειδών σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το Παρίσι του Φλωμπέρ, 19ος αιώνας τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, στις 19:30, στο κεντρικό κτίριο του μουσείου (Ηρακλειδών 16, Θησείο).
περισσότερα...
ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 2016: ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΥΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016-ΤΡΙΤΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
Το Μουσείο Ηρακλειδών υποστηρίζει γι’ άλλη μια φορά τη μεγάλη προσπάθεια της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού για την προβολή του Ημιμαραθωνίου δρόμου, που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων στις 20 Μαρτίου 2016, στο κέντρο της Αθήνας.
περισσότερα...
Κυριακάτικοι περίπατοι στο E.A.M και ξεναγήσεις στην έκθεση "Άνθρωποι στα υπέρoχα ερείπια των Αθηνών"
ΤΕΤΑΡΤΗ, 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016-ΚΥΡΙΑΚΗ, 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με αφορμή τον φετινό εορτασμό των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του, φέρνει στο φως αναρίθμητες ιστορίες της Αθήνας, που καταγράφηκαν στις εντυπώσεις των Ευρωπαίων περιηγητών, συμπληρώθηκαν από τις πρώτες ανασκαφές του ελληνικού κράτους και περιλαμβάνονται στη νέα περιοδική του έκθεση
περισσότερα... 
>
Η Κινητή Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω» στη Θεσσαλονίκη
18 Φεβρουαρίου-11 Ιουνίου 2016
Ένα συναρπαστικό, εκπαιδευτικό ταξίδι από την αίσθηση στη νόηση, προσφέρει η Κινητή Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω» του Μουσείου Ηρακλειδών που θα φιλοξενήσει το εργοστάσιο του Τιτάνα στη Νέα Ευκαρπία από 18 Φεβρουαρίου έως και 11 Ιουνίου 2016
περισσότερα...
Η ΟΜΑΔΑ «ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ…
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015-ΤΡΙΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2016
Στο πλαίσιο των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων λειτουργίας της, η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, παρουσιάζει σειρά εκδηλώσεων (ανοιχτές για το κοινό) στο Μουσείο Ηρακλειδών από τον Οκτώβριο του 2015 έως και το Μάιο του 2016.
περισσότερα... 
«ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ» ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ"
 ΤΕΤΑΡΤΗ, 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015-ΤΡΙΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2016
Με αμείωτο ενδιαφέρον εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας συνεχίζονται και το Δεκέμβριο του 2015 οι «Μορφωτικοί διάλογοι»του Μουσείου Ηρακλειδών, με προγραμματισμένες συναντήσεις με νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές μαθηματικών των Γυμνασίων και Λυκείων της Αθήνας.
περισσότερα...
«ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ» ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 1 ΜΑΙΟΥ 2015-ΤΡΙΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2016
Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το 2015 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Ηρακλειδών «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά» στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μήλο και την Ίο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Celestyal Cruises.
περισσότερα...