βιωματικο παιχνιδι συναισθηματων για παιδια 5 - 8 ετων

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ, 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 5 & 12 ΜΑΐΟΥ 12:30 ΈΩΣ 14:00

Εργαστήριο ψυχολογικής ενδυνάμωσης για την ανάπτυξη της συναισθηματικής ευφυίας

Παρέα με την καθοδήγηση της ψυχολόγου - ψυχοθεραπεύτριας Κατερίνας Καλλιακούδη, χρησιμοποιούμε τον αυτοσχεδιασμό, τη ζωγραφική, το παραμύθι, τα παιχνίδια ρόλων, το κουκλοθέατρο και πολλές βιωματικές ασκήσεις για να προσεγγίσουμε, να νιώσουμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. 

Το «Βιωματικό Παιχνίδι Συναισθημάτων» είναι ένα πρόγραμμα ψυχολογικής ενδυνάμωσης που βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την συναισθηματική ευφυΐα και να δημιουργήσουν μια γερή ψυχική βάση για τον εαυτό τους. 

Τα παιδιά μαθαίνουν: 

 • Να απολαμβάνουν τα θετικά συναισθήματα(χαρά,αγάπη,ενθουσιασμός...)
 • Να διαχειρίζονται δύσκολα συναισθήματα, όπως, η ζήλια, ο φόβος, ο θυμός, και να τα απελευθερώνουν.
 • Να εκτιμούν τις ικανότητές τους, τα δυνατά τους σημεία και να καλλιεργούν την αποδοχή και την αγάπη για τον εαυτό τους.
 • Να επιλέγουν τους φίλους τους και να δημιουργούν ποιοτικές σχέσεις.
 • Να επικοινωνούν, να μοιράζονται και να συνεργάζονται μέσα στην ομάδα.
 • Να βρίσκουν λύσεις και να γίνονται δημιουργικά.
 • Να είναι ο εαυτός τους.

  Οι γονείς μαθαίνουν μέσα από τη συμμετοχή του παιδιού τους στο εργαστήρι (από τις πληροφορίες που φέρνει στο σπίτι μετά από κάθε συνάντηση)
 • Να διακρίνουν την πραγματική αιτία πίσω από κάθε συμπεριφορά του παιδιού τους.
 • Να προσεγγίζουν πιο πολύ τα συναισθήματα του παιδιού τους.
 • Να βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με το παιδί τους.
 • Να νιώθουν λιγότερο άγχος.

Ένα ευτυχισμένο παιδί μπορεί να επιλέξει μια ενήλικη ζωή κοντά στα όνειρά του.

Συνάντηση 1η: To σεντούκι με τις ικανότητές μου.

Τα παιδιά μας έχουν πολλές ικανότητες και πολλά ταλέντα. Συχνά όμως ξεχνούν τις ικανότητές τους και προσεγγίζουν τη ζωή με το “δεν μπορώ, δεν θα τα καταφέρω”.

Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να ξεκλειδώσουν το σεντούκι με τους εσωτερικούς τους θησαυρούς; Μέσα από το βιωματικό παιχνίδι συναισθημάτων θα έρθουν σε επαφή με τα δυνατά τους κομμάτια. 

Ό,τι πιστεύει ο καθένας μας για τον εαυτό του, αυτό διαμορφώνει τη ζωή του. Ας βοηθήσουμε λοιπόν τα παιδιά μας να αισθανθούν τη μοναδικότητά τους.

Συνάντηση 2η: Το συναίσθημα του θυμού. Γιατί θυμώνει το παιδί μου;

“Πολλές φορές κοκκινίζουν τα μάγουλά μου, η καρδιά μου χτυπάει δυνατά και σφίγγω τα χέρια μου σε μπουνιές. Θέλω να φωνάξω δυνατά. Είμαι θυμωμένος/η. 

- Γίνεται να είμαι καλό παιδί και να θυμώνω;

- Mε αγαπάνε οι γονείς μου άραγε όταν θυμώνω;” 

Mέσα από το βιωματικό παιχνίδι συναισθημάτων τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματα που κρύβονται κάτω από τον θυμό.

Το παιδί όταν θυμώνει κάτι θέλει να μας πει. Ας το βοηθήσουμε να εκφράσει τα πραγματικά του συναισθήματα. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να πλησιάσουμε περισσότερο την καρδιά του.

Συνάντηση 3η: Οι φίλοι μου είναι πολύ σημαντικοί για μένα. Εγώ άραγε, είμαι σημαντικός για αυτούς;

Πόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζει ένα παιδί μια απογοήτευση ή μια στενοχώρια όταν οι φίλοι του είναι εκεί για να το δεχτούν; 

Tι πιστεύει για τον εαυτό του ένα παιδί όταν ακούσει τη φράση:

-Δεν είσαι πια φίλος μου. Δεν σε παίζω.

Tα παιδιά μέσα από το βιωματικό παιχνίδι συναισθημάτων μαθαίνουν να ενισχύουν τη σχέση με τον εαυτό τους και να συνεργάζονται αρμονικά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Το παιδί όταν εκφράζεται και όταν είναι ο εαυτός του κτίζει την αυτοεκτίμησή του. Ας συμβάλουμε και εμείς σε αυτό…

Συνάντηση 4η: Tι είναι αυτό που με κάνει ξεχωριστό;

Εεορταστικό εργαστήρι: μητέρες με παιδιά *Γιορτή της μητέρας


Μπορεί να ξέρω ποιο είναι το αγαπημένο μου χρώμα, το καλύτερο μου φαγητό και το πιο διασκεδαστικό μου παιχνίδι. Αλλά πόσο καλά με ξέρω; Τι είναι αυτό που έχω μόνο εγώ και κανένας άλλος; Είναι κάτι βαθιά κρυμμένο μέσα σε μένα. Το βιωματικό παιχνίδι συναισθημάτων θα βοηθήσει να παιδιά να ανακαλύψουν την μοναδικότητά τους, μέσα σε έναν κόσμο που ενθαρρύνει την ομοιομορφία.

Το παιδί που γνωρίζει τις ικανότητες και τα ταλέντα του, αποδέχεται τον εαυτό ευκολότερα και ορίζει την πυξίδα της ζωής του με μεγαλύτερη σιγουριά.

Η Κατερίνα Καλιακούδη παρουσιάζεται

Τελείωσα το Τμήμα - Πρόγραμμα Ψυχολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα με το Πανεπιστήμιο, άρχισα να παρακολουθώ συστηματικά σεμινάρια για τις σχέσεις στην ελληνική οικογένεια, όπως το διετές σεμινάριο  στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων της Χάρις Κατάκη με θέμα τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικογένειας.                   

Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκα για 4 χρόνια (2003-2007) στο Συστημικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας ΣΚΕΨΥΣ, κοντά στον δρα Μανώλη Τσαγκαράκη, ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή και τον συνιδρυτή του κέντρου Γιώργο Οικονόμου, ψυχολόγο -ψυχοθεραπευτή.

Εδώ και 14 χρόνια δουλεύω στο δικό μου γραφείο με ομάδες, οικογένειες, γονείς, έφηβους, παιδιά και άτομα που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με τα βαθύτερα κομμάτια του εαυτού τους. Κάνω ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, αυτογνωσίας και βιωματικά σεμινάρια.  

Παράλληλα εργάζομαι ως οικογενειακή θεραπεύτρια στο τμήμα Οικογενειακής και Συμβουλευτικής Θεραπείας του Ψ.Ν.Α ( Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών) με ατομικές, οικογενειακές συνεδρίες και συνεδρίες ζευγαριών.  Τα τελευταία 10 χρόνια είμαι συνθεραπεύτρια με τον Μανώλη Τσαγκαράκη, συνιδρυτή του ΣΚΕΨΥΣ.


 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Ηρακλειδών 16, Θησείο


Ημερομηνίες: Κυριακή 31 Μαρτίου, 7 Απριλίου, 5 & 12 Μαΐου 2019

Ώρα: 12:30-14:00

Κόστος: μεμονωμένη συνάντηση 12,00 €, κύκλος 4 συναντήσεων 40,00 €

Ηλικίες:  5 - 8 ετών

 

Για να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής, πατήστε εδώ

* Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται μόνο με την καταβολή του συνολικού ποσού, μέσω τραπεζικής κατάθεσης στο λογαριασμό:
Alpha Bank ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550

και αποστολή του αντιγράφου συναλλαγής στο edu@herakleidon-art.gr.
Απαιτείται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος στην «Αιτιολογία κατάθεσης».

 

Πληροφορίες

Τ: 211 215 0497 
Δευτέρα - Παρασκευή, 10:00-14:00

Ε: edu@herakleidon-art.grfacebook
Δείτε επίσης:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ: ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017-ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Λιλιπούτειοι Μηχανικοί ωθεί τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας να αξιοποιήσουν την περιέργεια και την εφευρετικότητά τους.
περισσότερα...