Η χρονιά του Πετεινού
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017
Εργαστήριο για παιδιά 5-7 ετών & 8 ετών και άνω (2 τμήματα)

Η χρονιά της Μαϊμούς έφυγε και υποδεχτήκαμε τη νέα χρονιά του Πετεινού. Γιορτάζουμε την κινέζικη πρωτοχρονιά με ένα μοναδικό συνδυαστικό παιδικό εργαστήριο που μας φέρνει πιο κοντά στον άγνωστο για εμάς αλλά σαγηνευτικό πολιτισμό της μακρινής Κίνας. Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες ανάλογα με την ηλικία μας (5-7 και 8 ετών και άνω) και μαθαίνουμε για την ξακουστή «όπερα του Πεκίνου» και τους φοβερούς «κινέζικους Δράκους», αντίστοιχα. Το πρόγραμμα, και για τις δύο ομάδες, χωρίζεται σε δύο μέρη, εικαστικό εργαστήριο και εργαστήριο αφήγησης ιστορίας, τα οποία διαρκούν από μία ώρα.

Πιο συγκεκριμένα:

Για παιδιά 5-7

Μέρος Α΄: «Το πρόσωπο του μακρινού Ήρωα» - Εικαστικό εργαστήριο
Η Όπερα του Πεκίνου περιλαμβάνει έναν εντυπωσιακό κατάλογο έργων, καλλιτεχνών και θιάσων, γι’ αυτό και κατέχει την πρώτη θέση στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Κίνας. Έτσι κι εμείς στο εργαστήριο αυτό επιλέγουμε να μεταμορφωθούμε σε διάσημους χαρακτήρες, που διαχωρίζονται στο αρσενικό, το θηλυκό και το κωμικό. Με εργαλείο το μοναδικό μακιγιάζ, υποδηλώνουμε την προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά και τη μοίρα του κάθε χαρακτήρα. Επιλέγουμε χρώματα και δημιουργούμε μια μάσκα γεμάτη αντιθέσεις, συμμετρίες και έντονα σχήματα. Μπορείς ό,τι ζωγραφίζεις αριστερά να το σχεδιάσεις και δεξιά; Πινέλα, ακρυλικά, χρυσόσκονες και φτερά είναι λίγα από τα στοιχειά που θα χρειαστούμε για να δημιουργήσουμε κάτι παραπάνω από μια απλή μάσκα, θα «χτίσουμε» τον πιο εντυπωσιακό χαρακτήρα!
Σχεδιασμός-Επιστημονική Επιμέλεια: Ελένη Παπαδάκη

Μέρος Β΄: «Τι κρύβεται πίσω από τη μάσκα;» - Αφήγηση ιστορίας
Κοκόρια, μαϊμούδες, αλεπούδες, πλάσματα πονηρά μα ταυτόχρονα αστεία και τέρατα που σπέρνουν τον τρόμο θα παρελάσουν σε ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι με παραμύθια και ιστορίες από όλο τον κόσμο. Αλλά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται… γιατί κανείς δεν ξέρει τι κρύβεται κάτω από τη μάσκα. Ιστορίες αλλιώτικές από τις άλλες μαζί με πολύ τραγούδι και χορό!
Σχεδιασμός-Επιστημονική Επιμέλεια: Αντωνία Βέλλιου και Ιφιγένεια Κακριδώνη


Για παιδιά 8+

Μέρος Α΄: «Τρομεροί Δράκοι και Ατρόμητοι Ήρωες» - Αφήγηση ιστορίας
Δράκοι που γίνονται ποτάμια και ποτίζουν τη γη και δράκοι που φυλάνε τις πηγές και αφήνουν τους ανθρώπους διψασμένους. Σπουδαίοι ήρωες τολμούν να τα βάλουν μαζί τους και τρανοί αυτοκράτορες τους αναζητούν. Ακολουθούμε τα χνάρια των δράκων σε ένα παραμυθένιο σεργιάνι από την Κίνα μέχρι την Ελλάδα. Και όλα αυτά με συνοδεία μουσικής!
Σχεδιασμός-Επιστημονική Επιμέλεια: Αντωνία Βέλλιου και Ιφιγένεια Κακριδώνη

Μέρος Β΄: «Παντοδύναμος κινέζικος Δράκος» - Εικαστικό εργαστήριο
Καλωσορίσουμε το νέο κινεζικό έτος κατασκευάζοντας ένα «Μαγικό Δράκο» (σύμβολο δύναμης, ενέργειας και καλοτυχίας). Μαθαίνουμε την ιστορία, τα χαρακτηριστικά και τα ενδιαφέροντα μυστικά τού μέσα από εικόνες, κείμενα και ιστορίες. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε με τη βοήθεια της τεχνικής του κολλάζ και των μεικτών τεχνικών το δικό μας δράκο σε μορφή κρεμαστού διακοσμητικού για καλοτυχία όλη τη χρονιά, ή σε μορφή μάσκας για τις γιορτινές μέρες. Πολύχρωμα χαρτόνια, πούλιες, χάντρες και κορδέλες είναι μόνο μερικά από τα υλικά που θα χρειαστούμε.

Σχεδιασμός-Επιστημονική Επιμέλεια: Ρωξάνη Γιάννου


Στο πλαίσιο του 2017-Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας, το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει από το Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2018 στα δυο κτίριά του στο Θησείο (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37) την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» με ποικίλα ομοιώματα εφευρέσεων από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κ.ά. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης, κ.ά.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Ηρακλειδών 16, Θησείο

Ημερομηνία Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Ώρα 16:00-18:00

Συνολικό κόστος προγράμματος
15 € (συμπεριλαμβανομένων των υλικών)
Έκπτωση 10% στο δεύτερο παιδί

Για να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής, πατήστε εδώ

* Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται μόνο με την καταβολή του συνολικού ποσού, μέσω τραπεζικής κατάθεσης στο λογαριασμό:
Alpha Bank ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550

και αποστολή του αντιγράφου συναλλαγής  στο edu@herakleidon-art.gr.
Απαιτείται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος στην «Αιτιολογία κατάθεσης».

Τα έσοδα διατίθενται αποκλειστικά για τις εκθέσεις και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του μουσείου.

Πληροφορίες
Τ: 210 34 61 981
Ε: edu@herakleidon-art.gr
facebook
Δείτε επίσης:
«MATHTECH»: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ
9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016-4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Κατασκευάζω και Ανακαλύπτω» αποτελεί μια καινοτόμο δράση, που επικεντρώνεται στην έννοια της έρευνας. Στόχος του είναι να αντιληφθούν τα παιδιά πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος.
περισσότερα...