Μυθοι και Ηρωες στην Αρχαια Ελλαδα και Κινα
Κυριακη 14 Μαϊου 2017

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και αφήγησης για μαθητές Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Προμηθέας, ο Ηρακλής, ο Περσέας και η Μέδουσα, ο μύθος της Πανδώρας και άλλες μορφές της ελληνικής μυθολογίας με μυθικούς ήρωες της Κίνας, όπως ο Κουάα Φου, ο Τσιν Τιάν, ο Βοσκός και η Υφάντρα και η Τσανκ Ε;

Ο Ιωάννης Σταθογιάννης, στο βιβλίο-λεύκωμα Μύθοι και Ήρωες στην Αρχαία Ελλάδα και Κίνα μάς ταξιδεύει στα βάθη των αιώνων, εκεί που οι μύθοι πλουτίζουν τη σκέψη, τον λόγο και την καθημερινότητα των Ελλήνων και των Κινέζων.

Η ομάδα ακολουθεί τον συγγραφέα στην ανίχνευση ομοιοτήτων μεταξύ της μυθολογίας των δύο χωρών, επιλέγει ήρωες, τόπους και γεγονότα που την εντυπωσιάζουν, μαθαίνει να αφηγείται και να χρησιμοποιεί τον προφορικό λόγο με αυτοπεποίθηση και τελικά, ετοιμάζει τη δική της μικρή δραματοποίηση βασισμένη σε κείμενα που θα συνδέουν δημιουργικά τους δύο λαούς.

Ο στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργική έκφραση και παράλληλα η συγκριτική μελέτη δύο πολιτισμών μέσα από τον «καθρέφτη» της μυθολογίας. Οι συμμετέχοντες, ως μικροί ερευνητές, θα έρθουν βιωματικά σε επαφή με το παρελθόν και θα αναπτύξουν κριτική ματιά απέναντι στις ιδέες που κρύβονται πίσω από τις λέξεις και τις εικόνες των μύθων.Σχεδιασμός & Επιστημονική Επιμέλεια
Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος-εκπαιδευτικός (Αρσάκειο Ψυχικού), πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, διδάσκουσα ΠΜΣ "Ρητορική: θεωρία και πράξη" (ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ) 


Στο πλαίσιο του 2017-Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας, το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει από το Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2018 στα δυο κτίριά του στο Θησείο (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37) την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» με ποικίλα ομοιώματα εφευρέσεων από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κ.ά. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης, κ.ά.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Ηρακλειδών 16, Θησείο

Ημερομηνίες
Κυριακή
14 Μαΐου 2017

Ώρα 10:30-12:30

Κόστος
10 €/συνάντηση 
Έκπτωση 10% στο δεύτερο παιδί


Για να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής, πατήστε εδώ

* Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται μόνο με την καταβολή του συνολικού ποσού, μέσω τραπεζικής κατάθεσης στο λογαριασμό:
Alpha Bank ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550

και αποστολή του αντιγράφου συναλλαγής  στο edu@herakleidon-art.gr.
Απαιτείται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος στην «Αιτιολογία κατάθεσης».


Πληροφορίες
Τ: 210 34 61 981
Ε: edu@herakleidon-art.gr
facebook
Δείτε επίσης:
«MATHTECH»: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ
9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016-11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Κατασκευάζω και Ανακαλύπτω» αποτελεί μια καινοτόμο δράση, που επικεντρώνεται στην έννοια της έρευνας. Στόχος του είναι να αντιληφθούν τα παιδιά πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος.
περισσότερα...