• فیلم
 • ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΠΛΕΥΣΙΣ»ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016-ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΙΟΥ 2017

  Υπό την Αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

  Από τις 10 Φεβρουαρίου 2017 η έκθεση εμπλουτίστηκε με μια νέα ενότητα, αφιερωμένη στις εκατοντάχρονες ερευνητικές προσπάθειες κατανόησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Μέσα από σπάνια, πρωτοεμφανιζόμενα εκθέματα, πρώιμα και σύγχρονα ομοιώματα του Μηχανισμού, επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες, το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει στο ευρύ κοινό σημαντικούς σταθμούς της έρευνας του πιο σύνθετου μηχανισμού της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), με στόχο την ανάδειξη της εξελιγμένης επιστημονικής γνώσης των αρχαίων Ελλήνων, τις μαθηματικές και τεχνολογικές τους κατακτήσεις και κυρίως, το καινοτόμο πνεύμα τους.

  Στο πλαίσιο της έκθεσης «Πλεύσις» πραγματοποιούνται ειδικές επισκέψεις για σχολικές ομάδες, έτσι ώστε οι μαθητές να μυηθούν με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στην πλούσια ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας. Η έκθεση λειτουργεί συμπληρωματικά στις θεματικές ενότητες της σχολικής διδασκόμενης ύλης του Δημοτικού. Πχ, Η Αργοναυτική εκστρατεία, Η εποχή του λίθου, Η εποχή του χαλκού στην Ελλάδα, Ο Μινωικός πολιτισμός, Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός (Γ΄ Δημοτικού), Γεωμετρική εποχή, Κλασσική εποχή, Ελληνιστική εποχή (Δ΄ Δημοτικού), Μ. Κωνσταντίνος, Η μεγάλη ακμή του Βυζαντινού κράτους, To υγρό πυρ (Ε΄ Δημοτικού), Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους νεότερους χρόνους, Η μεγάλη επανάσταση, Η Ελλάδα τον 19ο αιώνα, Η Ελλάδα τον 20ο αιώνα (ΣΤ΄ Δημοτικού).

  Eιδικά προσαρμοσμένο για μαθητές Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων Δημοτικού, πραγματοποιείται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πλέοντας με την Αλία». Από την Αργώ μέχρι τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και από εκεί, στα πλοία της επανάστασης, ένα συναρπαστικό ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες με οδηγό την Αλία, το μικρό Δελφίνι.
  (Επιστημονική επιμέλεια: Έλενα Φραγκάκη)

  Η «Πλεύση» αφηγείται, μέσα από ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο και τη θάλασσα, μια πολύ σημαντική όψη του ελληνικού πολιτισμού, την ιστορία της ελληνικής Πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων, η οποία αναδεικνύει το διαχρονικό, στενό δεσμό των Ελλήνων με τη θάλασσα.

  Η έκθεση ταξιδεύει και στους δύο ορόφους του κτιρίου. Ο μουσειολογικός της σχεδιασμός οργανώνεται σε χρονολογικές ενότητες με αφηγηματική αλληλουχία. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στα πλοία της αρχαιότητας, από το προϊστορικό μονόξυλο έως την κλασική τριήρη και την ελληνιστική ολκάδα. Στο δεύτερο όροφο, η αφήγηση συνεχίζεται με τα πλοία του Βυζαντίου, τα πλοία-σύμβολα της Ελληνικής Επανάστασης, και ολοκληρώνεται με τα παραδοσιακά σκαριά της νεότερης ελληνικής ναυπηγικής.

  Όλα τα εκθέματα αποτελούν αυθεντικά ξύλινα ομοιώματα ελληνικών πλοίων, χειροποίητης και παραδοσιακής κατασκευής με τη χρήση γνήσιων υλικών. Το μέγεθος των ομοιωμάτων (0,60 μ.-2 μ.) με την κατασκευαστική τους αρτιότητα και τη μελετημένη εκθεσιακή παρουσίασή τους, προσφέρουν τη δυνατότητα άνετης οπτικής παρατήρησης και βαθύτερης κατανόησης της ναυπηγικής εξέλιξης.  Δημιουργός εκθεμάτων 
  Δημήτρης Μάρας, Μηχανολόγος Μηχανικός M. Sc., Μικροναυπηγός

  ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝΑπ. Παυλου 37, Θησείο

   Περίοδος Εκπαιδευτικών Σχολικών Επισκέψεων

  3 Οκτωβρίου 2016-28 Μαΐου 2017

  Ημέρες: Δευτέρα-Παρασκευή
  Ώρες έναρξης: Κατόπιν συνεννόησης
  Διάρκεια επίσκεψης: 50΄
  Αριθμός μαθητών ανά ξενάγηση:
  25 άτομα
  (με δυνατότητα ταυτόχρονης ξενάγησης 2 τμημάτων)
  Κόστος: 4 € ανά μαθητή

  * Ειδικές ξεναγήσεις Μαρτίου με θέμα «Τα πλοία της Επανάστασης»

  Δυνατότητα ξενάγησης και στα αγγλικά, κατόπιν συνεννόησης. 
  Απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση
  στο 211 012 6486


  Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής
  Καθημερινά & Σαβ/κο 10:00-18:00

  Πέμπτη 10:00-20:00
  T: 211 01 26 486
  E: museum@herakleidon-art.gr

  facebook

  Δείτε επίσης:
  Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

  Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Πλεύσις», απευθύνεται σε μαθητές Ε'-Στ' Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και τους φέρνει σε επαφή με το Μηχανισμό των Αντικυθήρων μέσα από μια συναρπαστική ιστορική αναδρομή. 
  περισσότερα...