επιστημη, τεχνη και μαθηματικα:
Το μουσείο Ηρακλειδών με την ευκαιρία ανακήρυξης του 2018 ως Έτους Μαθηματικών από το Υπουργείο Παιδείας:
I. Διακινεί τη διαδραστική έκθεση «Παίζω και Καταλαβαίνω» σε κάθε πόλη της Ελλάδος, παράλληλα με το αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
II. Διοργανώνει διαλέξεις - επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς αλλά και ανάδειξης της διασύνδεσης των Μαθηματικών με τη Φιλοσοφία, την Τέχνη και την Κοινωνία για το ευρύ κοινό.
III. Επαναφέρει εμπλουτισμένες τις κλασικές του εκπαιδευτικές ενότητες που ο εκπαιδευτικός κόσμος τίμησε και εκτίμησε τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τα προγράμματα διασύνδεσης με την Αρχαία Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία.

Οι καθηγητές και δάσκαλοι μπορούν να επιλέξουν για τα τμήματα των σχολείων τους, παράλληλα με την ξενάγηση στην ως άνω έκθεση μία από τις παρακάτω θεματικές ενότητες :
  
1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ» (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018) 1.1. Πρόγραμμα νηπιαγωγείου -  περισσότερα...
1.2. Πρόγραμμα δημοτικού -  περισσότερα...
1.3. Πρόγραμμα γυμνασίου -  περισσότερα...
1.4. Πρόγραμμα λυκείου -  περισσότερα...

2. ΑΡΧΑΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 
Για μαθητές όλων των τάξεων και σχολικών βαθμίδων
Κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018, το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει μια μοναδική έκθεση εξοικείωσης με την επιστήμη και σας προσκαλεί να προγραμματίσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας στις παράλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα οργανωθούν στο πλαίσιο του γνωστού στη σχολική κοινότητα προγράμματος «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά».

 Πρόκειται για την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία», η οποία θα φιλοξενηθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου 2017 και στα δύο κτίρια του μουσείου στο Θησείο - μια συναρπαστική έκθεση που παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, την καταγραφή των σεισμών κ.ά.


Οι μαθητές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης (φροτάζ, εκτύπωση με σφραγίδα και ξύλινα τυπογραφικά στοιχεία), κ.ά., καθώς και στις ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Με αφετηρία τα εκθέματα, οι μαθητές θα προσπαθήσουν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν βιωματικά την κινεζική αντίληψη για την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης. Συγκρίνοντάς την με την αντίστοιχη ελληνική σκέψη, θα διαπιστώσουν μέσα από τις ομοιότητες και διαφορές, την κοινή αντίληψη των δύο πανάρχαιων πολιτισμών, η οποία βασίζεται στη λογική και τα μαθηματικά ως μέσα ερμηνείας και πρόβλεψης των φυσικών φαινομένων. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κατάλληλα προσαρμοσμένες για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, είναι οι ακόλουθες:

2.1. Η κινεζική τέχνη του διάτρητου χαρτιού -  περισσότερα...
2.2. Η γεωμετρία του κινεζικού δράκου -  περισσότερα...
2.3. Κινεζική υφαντική και αριθμητικά μοτίβα -  περισσότερα...
2.4. Κινεζικός άβακας και αριθμητικοί υπολογισμοί -  περισσότερα...
2.5. Στον προσανατολισμό της πυξίδας -  περισσότερα...
2.6. Η συνάντηση δυο πολιτισμών πάνω σε ένα θεώρημα -  περισσότερα...
2.7. Ο κινεζικός πολιτισμός στον «αστερισμό» του Σύμπαντος -  περισσότερα...
2.8. Τα ηλιακά ρολόγια στον κινεζικό πολιτισμό - περισσότερα...

Δείτε αναλυτικά σε ποια σχολική βαθμίδα απευθύνεται καθεμιά από τις παραπάνω εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ΕΔΩ

Οδηγίες και Όροι για τη συμμετοχή οργανωμένων σχολικών ομάδων

Σχεδιασμός-Επιστημονική επιμέλεια 

Άρης Μαυρομμάτης-Αποστόλης Παπανικολάου, Ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών


Α' Γυμν. 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

Περίοδος Εκπαιδευτικού Προγράμματος
Οκτώβριος 2017-Ιούνιος 2018
  
Ημέρες: Δευτέρα-Παρασκευή
Ώρες: 9:00-10:40 & 11:00-12:40*
* Για επισκέψεις σχολικών ομάδων σε άλλες ημέρες-ώρες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας

Τόπος διεξαγωγής:
Κτίρια Ηρακλειδών 16 & Αποστόλου Παύλου 37, Θησείο*
* Η επιλογή του κτιρίου γίνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ανάλογα με την ενότητα-δραστηριότητα που επιλέγει κάθε σχολείο 

Κόστος: 5 € ανά μαθητή

Ελάχιστος αριθμός, 20 μαθητές ανά τμήμα.
Απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση.

Πληροφορίες - Κρατήσεις*
Τ: 210 34 61 981
Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00-17:00
Ε: edu@herakleidon-art.gr
* Εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, το σχολείο θα λάβει επιβεβαιωτική απάντηση από το μουσείο. 


facebook
Δείτε επίσης:
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017-ΜΑϊΟΣ 2018
Οι μαθητές ανακαλύπτουν τη γοητεία των επιστημών με διαδραστικό τρόπο. Σε κάθε ενότητα, ταξιδεύουν σε διαφορετική εποχή με σκοπό να κινητοποιηθεί η κριτική τους σκέψη σχετικά με τις διαφορές του «σήμερα» και του «χθες».
περισσότερα...