Ιστορια των ΕπιστημωνΟκτωβριος 2018-ΙΟΥΝΙΟΣ 2019
Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους μαθητές με τη γοητεία των επιστημών, να τους ταξιδέψει σε μια διαφορετική εποχή και να τους κινητοποιήσει να ασκήσουν την κριτική τους σκέψη σχετικά με τις διαφορές του «σήμερα» και του «χθες».


Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει διαδραστικό χαρακτήρα και οι μαθητές έχουν ενεργή συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, με στόχο μια εποικοδομητική συζήτηση.

Ενότητες

Ο Νεύτων και τα θεμέλια της Φυσικής
Οι μαθητές και μαθήτριες θα γνωρίσουν τον Ισαάκ Νεύτωνα (1642 – 1727), τον άνθρωπο που, για πρώτη φορά, ένωσε την ουράνια και επίγεια μηχανική, περιέγραψε τις κινήσεις όλων των σωμάτων μέσα από συγκεκριμένους φυσικούς νόμους και έφερε επανάσταση μέσα από τα πειράματά του στην οπτική. 

Για αναλυτική παρουσίαση της ενότητας, πατήστε εδώ


Τι είδε ο Γαλιλαίος στους ουρανούς
Ο Ιταλός μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός φιλόσοφος Γαλιλαίος (1564 - 1642) αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην ιστορία της επιστήμης. Οι παρατηρήσεις που πραγματοποίησε με το τηλεσκόπιο άλλαξαν δραματικά την εικόνα που είχαν οι άνθρωποι για τον κόσμο. Οι μαθητές θα γνωρίσουν τον άνθρωπο που αμφισβήτησε έντονα την αριστοτελική φυσική φιλοσοφία της εποχής του και πρότεινε διαφορετικό τρόπο εξήγησης των φυσικών φαινομένων. 

Για αναλυτική παρουσίαση της ενότητας, πατήστε εδώΤα Μαθηματικά του Αρχαίου Κόσμου

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί μια σύντομη διαδρομή στην ιστορία των αρχαίων μαθηματικών, ξεκινώντας από τους Βαβυλώνιους και καταλήγοντας στη μοναδική επινόηση του μεσαιωνικού θεωρήματος της μέσης τιμής. Μία από τις γλώσσες που έχουμε επινοήσει, για να περιγράφουμε την πραγματικότητα, είναι τα μαθηματικά. Τα μαθηματικά, ωστόσο, έχουν κανόνες που εμείς έχουμε δώσει και ορισμένες φορές αυτοί οι κανόνες έρχονται σε σύγκρουση με την εμπειρία. 

Για αναλυτική παρουσίαση της ενότητας, πατήστε εδώ


 Οδηγίες και Όροι για τη συμμετοχή οργανωμένων σχολικών ομάδων

Επιστημονική επιμέλεια-σχεδιασμός
Δημήτρης Πετάκος, Δρ. Ιστορίας των Επιστημών
ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝΗρακλειδών 16, Θησείο

Περίοδος Εκπαιδευτικού προγράμματος

Οκτώβριος 2018-Ιούνιος 2019


Ημέρες: Δευτέρα-Παρασκευή
Ώρα έναρξης: 09:00 & 11:00
Διάρκεια επίσκεψης: 90΄
Κόστος: 5 € ανά μαθητή

Ελάχιστος αριθμός, 20 μαθητές ανά τμήμα.
Απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση.


Πληροφορίες - Κρατήσεις*
Τ: 210 34 61 981
Δευτέρα - Παρασκευή, 9:00-17:00
Ε: edu@herakleidon-art.gr
* Εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, το σχολείο θα λάβει επιβεβαιωτική απάντηση από το μουσείο.

 facebook
Δείτε επίσης:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Βιωματικές, αλληλεπιδραστικές ξεναγήσεις στα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα που υπηρέτησαν τον Πόλεμο στην Αρχαία Ελλάδα: από το μεγάλο όπλο των Αθηναίων, την τριήρη ως την πολιορκητική Ελέπολι και από τον φορητό οπλισμό των πολεμιστών ως τις πολιορκητικές μηχανές και τους καταπέλτες - ανάμεσα σε τείχη, τάφρους και σκηνές μεγάλων μαχών. Πως επιτίθονταν, πως αμύνονταν, [...] 
περισσότερα...