Ο Μηχανισμος των Αντικυθηρων: γνωριμια με τον πρωτο αστρονομικο υπολογιστη απο την αρχαιοτηταδευτερα 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016-Παρασκευη 26 ΜΑΙΟΥ 2017


Για μαθητές Ε΄-Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

Τι είναι ο χρόνος και πώς ορίζεται; Πώς γίνεται αντιληπτός από τους φιλόσοφους , τους αστρονόμους, τους φυσικούς και τους καθημερινούς ανθρώπους;

Το πρωτότυπο αυτό εκπαιδευτικό εργαστήριο, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης «ΠΛΕΥΣΙΣ-Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους», απευθύνεται σε μαθητές Ε'-Στ' Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Οι μαθητές ξεναγούνται στη νέα ενότητα που είναι αφιερωμένη στις εκατοντάχρονες ερευνητικές προσπάθειες κατανόησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Μέσα από σπάνια, πρωτοεμφανιζόμενα εκθέματα, πρώιμα και σύγχρονα ομοιώματα του Μηχανισμού, επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες, παρουσιάζονται σημαντικοί σταθμοί της έρευνας του πιο σύνθετου μηχανισμού της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), με στόχο την ανάδειξη της εξελιγμένης επιστημονικής γνώσης των αρχαίων Ελλήνων, τις μαθηματικές και τεχνολογικές τους κατακτήσεις και κυρίως, το καινοτόμο πνεύμα τους.

Παράλληλα στο πλαίσιο της νέας ενότητας «Ένας Αρχαίος Ελληνικός Υπολογιστής», θα «μεταφερθούν» στο αρχαίο εργαστηρίο των άγνωστων δημιουργών του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά μέσω μιας σχεδιαστικής επεξηγηματικής αναπαράστασης από τον αρχαιολόγο Γιάννη Νάκα σε συνεργασία με τον Δρ. Γιάννη Σειραδάκη.

Επιστημονική επιμέλεια

Ξενοφών Δ. Μουσάς, Αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος ΕΚΠΑ

Γιάννης Σειραδάκης, Ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ

 

Λίγα λόγια για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας. Κατασκευάστηκε πριν από 2000 χρόνια και με τη βοήθειά του μπορούσε να υπολογιστεί η θέση του Ηλίου, της Σελήνης και πιθανώς των πλανητών, στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων «στεφανιτών» (δηλαδή οι νικητές βραβεύονταν με ένα στεφάνι) αθλητικών αγώνων. 


Στις εξωτερικές προστατευτικές πλάκες και στις εσωτερικές επιφάνειές του, ο Μηχανισμός έφερε αστρονομικές, γεωγραφικές και τεχνολογικές επιγραφές, όλες γραμμένες με ελληνικά γράμματα. Περιεχόταν σε ένα ξύλινο κιβώτιο, διαστάσεων περίπου 30χ20χ10 cm -λίγο μεγαλύτερος από ένα σημερινό Laptop- και περιείχε τουλάχιστον 30 συνεργαζόμενα γρανάζια. Είχε μια διπλή κυκλική κλίμακα έμπροσθεν και δύο ελικοειδείς κλίμακες όπισθεν.

Από νομίσματα (της Περγάμου), το αρχαίο ναυάγιο όπου βρέθηκε ο Μηχανισμός, το οποίο εντοπίστηκε από Συμιακούς σφουγγαράδες στις 4 Απριλίου 1900 στη θέση Πινακάκια των Αντικυθήρων, χρονολογείται μεταξύ 85 και 67 π.Χ. Από γραφολογικές μελέτες υπολογίστηκε ότι ο Μηχανισμός είχε κατασκευαστεί πιο νωρίς, κατά τον 2ο π.Χ. αιώνα.

Είναι τόσο σημαντικός για την εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο και η Ακρόπολη για την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής. Παρόμοιος αρχαίος μηχανισμός δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Έτσι εύλογα γεννάται το ερώτημα τι τεχνική υποδομή υπήρχε την εποχή που κατασκευάστηκε και τι απέγινε η γνώση και η τέχνη που περιείχε.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝΑπ. Παυλου 37, Θησείο

Περίοδος Εκπαιδευτικού προγράμματος

3 Οκτωβρίου 2016-26 Μαΐου 2017

Ημέρες: Καθημερινά (και Σαββατοκύριακο για σχολεία από την επαρχία)
Ώρα έναρξης: Κατόπιν συνεννόησης
Διάρκεια προγράμματος: 60΄
Αριθμός μαθητών ανά ξενάγηση:
Κατόπιν συνεννόησης
Κόστος: 5 € ανά μαθητή
(Συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου στην έκθεση «Πλεύσις»)


Απαραίτητη η τηλεφωνική
προκράτηση


Πληροφορίες-Εγγραφές
Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00

T: 211 01 26 486
E: museum@herakleidon-art.gr

 

facebook
Δείτε επίσης:
«Αρχαια κινεζικη επιστημη και τεχνολογια»Σεπτεμβριος 2017-Ιανουαριος 2018Η έκθεση του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κ.ά., μέσα από ποικίλα ομοιώματα εφευρέσεων.
περισσότερα...