Εξερευνωντας το συμπαν: νομοι του συμπαντος, «νοτες μουσικης»Οκτώβριος 2018-ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Για μαθητές Λυκείου

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αστροφυσικής-Αστρονομίας θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τον μυστικό κώδικα του Σύμπαντος και να ανακαλύψουμε τους κρυμμένους νόμους. Να συνθέσουμε την ουράνια αυτή «μελωδία» με αυτές τις κρυμμένες «νότες μουσικής».  Έτσι, κοιτάζοντας προς τα πάνω, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια πληρέστερη κατανόηση του κόσμου.

Το Σύμπαν διέπεται από κανονικότητες και νόμους, η σημασία των οποίων δεν είναι πάντοτε εμφανής. Η ανατολή και η δύση του Ήλιου μας γοητεύουν με τις μωβ και πορτοκαλί τους αποχρώσεις. Χρειάσθηκε όμως να περιμένουμε μέχρι τον 18ο αιώνα και τον Γάλλο φυσικό Λεόν Φουκό (1819-1868) για να καταλάβουμε ότι ο Ήλιος ανατέλλει και δύει, επειδή η Γη κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της κάθε 24 ώρες. Χρειάσθηκε η ιδιοφυΐα του Γιοχάννες Κέπλερ (1571-1630) και του Ισαάκ Νεύτωνα (1642-1727) για να ξεδιαλύνουμε το μυστήριο της κίνησης των πλανητών και να καταλάβουμε ότι κινούνται σε ελλειπτικές τροχιές. Και τέλος χρειάσθηκε η μεγαλοφυΐα του Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955) για να μας κάνει σαφές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το Σύμπαν είναι τεσσάρων διαστάσεων. Ένα τεράστιο χωροχρονικό συνεχές.

Tο υπέροχο αυτό στερέωμα σε κάθε περίπτωση μας στέλνει ένα μήνυμα. Μόνο που το μήνυμά του είναι κωδικοποιημένο. Μας στέλνει «νότες μουσικής», αλλά δεν μας δίνει τη «μελωδία». Το εκπληκτικό είναι ότι ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να το αποκρυπτογραφήσει και να συνθέσει τη «μελωδία».Το έργο δεν είναι εύκολο, αλλά αποτελεί για μας μια σοβαρή πρόκληση!

Πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό:

Στους μαθητές θα δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν την επαφή με τον μαγικό κόσμο του Σύμπαντος ακόμα και μετά την επίσκεψη, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και το παιχνίδι.

Θα μάθουν για το δωρεάν εκπαιδευτικό παιχνίδι Αστρονομίας "The Moondiver Xperience" που θίγει θέματα που παρουσιάστηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πυροδοτεί το ενδιαφέρον για την Αστρονομία με παιγνιώδη τρόπο.

 


Ενότητες

Κάποτε, τεσσεράμισι δισεκατομμύρια χρόνια πριν…
Δημιουργία του ηλιακού συστήματος και ταξίδι στον κόσμο των πλανητών 

Στα μονοπάτια του Ήλιου
Δημιουργία του Ήλιου, εσωτερική δομή, βαρυτική ισορροπία, μαγνητικό πεδίο, κηλίδες, εκλάμψεις, ατμόσφαιρα, στέμμα

Η αιχμαλωσία του φωτός
Γένεση, δομή, εξέλιξη των αστέρων, τελική μορφή τους, λευκοί νάνοι, αστέρες νετρονίων, μελανές οπές

Αστρικές συντροφιές
Αστρικά σμήνη, γαλαξίες

Η εποχή της απόλυτης μοναξιάς

Ταξίδι στον μικρόκοσμο και στον μεγάκοσμο, βασικές ιδιότητες του μικρόκοσμου, εικόνα του σύμπαντος μέχρι το 1930, νόμος Hubble, Μεγάλη Έκρηξη, τα τρία πρώτα λεπτά, εξέλιξη του Σύμπαντος, το μέλλον του Σύμπαντος

Από το αισθητό στο μη αισθητό Σύμπαν
Πλάνη των αισθήσεων, η έννοια της διάστασης, ένας κόσμος δύο διαστάσεων, το τετραδιάστατο Σύμπαν, γεωμετρία Riemann

Περισσότερες πληροφορίες για τις ενότητες θα βρείτε, εδώ.

Οδηγίες και Όροι για τη συμμετοχή οργανωμένων σχολικών ομάδων

Επιστημονική επιμέλεια-σχεδιασμός
Αντώνιος Αντωνίου, Δρ. Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝΗρακλειδών 16, Θησείο

Περίοδος Εκπαιδευτικού προγράμματος

Οκτώβριος 2018-Ιούνιος 2019


Ημέρα: Τρίτη
Ώρα έναρξης: 11:00
Διάρκεια επίσκεψης: 90΄
Κόστος: 5 € ανά μαθητή

Ελάχιστος αριθμός, 20 μαθητές ανά τμήμα.
Απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση.


Πληροφορίες - Κρατήσεις*
Τ: 210 34 61 981
Δευτέρα-Παρασκευή, 9:00-17:00
Ε: edu@herakleidon-art.gr
* Εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, το σχολείο θα λάβει επιβεβαιωτική απάντηση από το μουσείο.

 facebook
Δείτε επίσης:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Βιωματικές, αλληλεπιδραστικές ξεναγήσεις στα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα που υπηρέτησαν τον Πόλεμο στην Αρχαία Ελλάδα: από το μεγάλο όπλο των Αθηναίων, την τριήρη ως την πολιορκητική Ελέπολι και από τον φορητό οπλισμό των πολεμιστών ως τις πολιορκητικές μηχανές και τους καταπέλτες - ανάμεσα σε τείχη, τάφρους και σκηνές μεγάλων μαχών. Πως επιτίθονταν, πως αμύνονταν, [...] 
περισσότερα...