Το Μουσείο

ΚΤηΡΙΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ 16118 51 Θησείο
Τ: 210 3461981 
F: 210 3458225
E: info@herakleidon-art.gr

Το νεοκλασικό αυτό κτήριο χρονολογείται από το 1898 και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα κι αντιπροσωπευτικότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, από τα ελάχιστα που διασώθηκαν στην Αθήνα.

Το κτήριο ανακηρύχθηκε διατηρητέο τη δεκαετία του '80, η πρόσοψή του ανακαινίστηκε τη δεκαετία του '90 κατόπιν Προεδρικού Διατάγματος και αποκαταστάθηκε πλήρως και διαμορφώθηκε με βάση τις πιο αυστηρές προδιαγραφές. Για τη μουσειακή λειτουργία του χώρου αξιοποιήθηκαν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι ασφάλειας, προστασίας, παρουσίασης και προβολής των έργων τέχνης. Ο φωτισμός με οπτικές ίνες, τα συστήματα κλιματισμού για τη ρύθμιση και διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας και υγρασίας, τα οπτικοακουστικά μέσα και η διαρρύθμιση του χώρου ανταποκρίνονται στις πιο υψηλές μουσειακές απαιτήσεις.

Στην πραγματικότητα, προϋπήρχαν δύο κτήρια, το καθένα σε λίγο διαφορετικά επίπεδα (ένα σε σχήμα «Γ», στο μπροστινό και πλαϊνό μέρος της αυλής, κι ένα άλλο στο πίσω μέρος), τα οποία ενώθηκαν, ανακαινίστηκαν προσεκτικά και μεταμορφώθηκαν σε έναν διώροφο εκθεσιακό συγκρότημα σχήματος «Π» με συνολική επιφάνεια περίπου 700 τ.μ. Η πρόσοψη αναπαλαιώθηκε προσεκτικά• τα παράθυρα και τα παραθυρόφυλλα επισκευάσθηκαν και διατηρήθηκαν• τα γκρι και μαύρα πλακάκια στην είσοδο προέρχονται από την παλιά είσοδο, ενώ αυτά σε χρώμα ώχρας είναι καινούργια.

Στον ενδιάμεσο ελεύθερο χώρο βρίσκεται μια μικρή, παραδοσιακή αυλή. Τα τούβλα που καλύπτουν το ένα μέρος της προέρχονται από παλαιότερο τοίχο, ενώ οι ακανόνιστες μαρμαρόπλακες της υπόλοιπης αυλής και του εξωτερικού διαδρόμου κάλυπταν την αυλή από τα παλιά χρόνια. Το πηγάδι στην αυλή έχει ακόμη νερό. Όταν το σπίτι υδροδοτήθηκε από την πόλη, η οικογένεια το χρησιμοποιούσε για να κρυώνει τα καρπούζια της!

Επιπλέον, το κτήριο διαθέτει έναν ημιυπόγειο χώρο όπου λειτουργεί το Πωλητήριο του μουσείου, καθώς και τρεις αίθουσες, χωρητικότητας περίπου 30 ατόμων, που διαμορφώθηκαν κατάλληλα ως χώρος διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 37118 51 Θησείο
Τ: 211 0126486
E: museum@herakleidon-art.gr

Το Μουσείο Ηρακλειδών γιόρτασε τα δέκα χρόνια της λειτουργίας του, εγκαινιάζοντας τον Οκτώβριο του 2014 έναν νέο χώρο τέχνης και πολιτισμού με πρόσοψη στον γραφικό πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και το σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου.

Το θαυμαστά αποκατεστημένο νεοκλασικό του 1895, που μαρτυρά τη δεξιοτεχνία της αρχικής κατασκευής του, ενισχύθηκε με τοίχους από μπετόν προκειμένου να συμμορφωθεί με τις ισχύουσες προδιαγραφές για τα κτήρια. Επιπλέον, προστέθηκε σύγχρονη κρυφή καλωδίωση, συμπεριλαμβανομένων των καλωδιώσεων για σύνδεση στο διαδίκτυο κι εγκαταστάθηκαν «έμμεσα» φωτιστικά σώματα στους τοίχους, ώστε να διατηρηθεί η αρχική σύλληψη των οροφογραφιών και να ενισχυθεί η προβολή τους.

Ειδικότερα, η αποκατάσταση της ζωγραφικής στις οροφογραφίες, βασικό στοιχείο διακόσμησης του κτηρίου, έγινε με βάση τα αρχικά σχέδια και χρώματα, διήρκεσε δυο χρόνια και πραγματοποιήθηκε από ειδικούς σε οροφογραφίες τεχνίτες και αρχαιολόγους (VERDIGRIS Architectural Painting).


Κεντρικό κτίριο: Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο, Αθήνα,  Τ: 210 34 61 981, F: 210 34 58 225, Ε: info@herakleidon-art.gr 
Παράρτημα: Απ. Παύλου 37, 118 51 Θησείο, Αθήνα, T: 211 012 6486, E: annex@herakleidon-art.gr
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΑΣ