Το Μουσείο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

 

Το Μουσείο των Ηρακλειδών ιδρύθηκε το 2004 από το ζεύγος Πωλ και Μπελίντας Φυρού και εκτείνεται σε δυο κτίρια στην ιστορική συνοικία του Θησείου, δίπλα στην Ακρόπολη, την Αρχαία Αγορά και το Ναό του Ηφαίστου. Το πρώτο κτίριο βρίσκεται στο νούμερο 16 της οδού Ηρακλειδών και το δεύτερο σε απόσταση 150 μέτρων, στο νούμερο 37 της Αποστόλου Παύλου, ενός από τους πλέον πολυσύχναστους πεζόδρομους των Αθηνών.

Στην πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του, το μουσείο εστίασε στις καλλιτεχνικές δράσεις και διοργάνωσε εκθέσεις με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως οι M.C. Escher, Victor Vasarely, Carol Wax, Constantine Xenakis, Adolf Luther, Francesco Scavullo, Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Edvard Munch, Sol LeWitt και άλλοι. Ταυτόχρονα μια πληθώρα πολιτιστικών δράσεων (σεμινάρια, εργαστήρια, μουσικές και λογοτεχνικές βραδιές) επέτρεπαν στους επισκέπτες να έρθουν σε ευθεία επαφή με την ουσία της οπτικής του κάθε καλλιτέχνη.

Σήμερα το Μουσείο των Ηρακλειδών έχει μετεξελιχθεί σε ένα διαδραστικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης και σε ένα τεχνολογικό  Μουσείο που εστιάζει στην αρχαιότητα, με έμφαση στα επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων. Βασιζόμενο στη φιλοσοφία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που το ίδιο καθιέρωσε, αυτή δηλαδή που πατάει στο τρίπτυχο Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά, συνεχίζει να προσφέρει σε μαθητές, δασκάλους και ενήλικες  πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα με αφορμή και έμπνευση την έκθεσή του «ΕΥΡΗΚΑ, Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων».

Φιλοδοξία των ιδρυτών του Μουσείου, των επιστημονικών και εκπαιδευτικών συμβούλων αλλά και όλου του προσωπικού, είναι η αφύπνιση του ερευνητικού πνεύματος των νέων και η προετοιμασία τους ώστε να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις ενός κόσμου που αλλάζει γρήγορα, εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο των μηνυμάτων που μπορεί να δώσει ένα ένδοξο παρελθόν για να δομηθεί ένα αντίστοιχο μέλλον. 

 

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΑΣ